ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεντάγωνο εξετάζει την πιθανότητα να εξοπλίσει τους Κούρδους για να ανακαταλάβουν τη Ράκα

Το Πεντάγωνο εξετάζει την πιθανότητα να εξοπλίσει τους Κούρδους για να ανακαταλάβουν τη Ράκα
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ και ο στρατηγός των Πεζοναυτών και πρόεδρος του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ Τζο Ντάνφορντ κατάθέτουν στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 Υπουργείο Άμυνας ΗΠΑ/Έφεδρος Κελευστής (Navy Petty Officer 2nd Class) Dominique A. Pineiro

Η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει όπλα στους Κούρδους της Συρίας που συμμετέχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα (Raqqa), του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε σήμερα o πρόεδρος του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ (Josheph Dunford) ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι έχουν δώσει οπλισμό μόνο στην αραβική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (QSD), του αραβοκουρδικού συνασπισμού που εκδίωξε πρόσφατα τους τζιχαντιστές από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μάνμπιτζ (Manbij).

Η αμερικανική διοίκηση εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να εξοπλίσει και τους Κούρδους, δηλαδή τις Λαϊκής Μονάδες Προστασίας (YPG), διακινδυνεύοντας να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας. Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι YPG είναι το συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που είναι καταχωρημένο διεθνώς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ερωτώμενος σχετικά κατά τη διάρκεια της ακρόασης του από την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας (Senate Armed Services Committee), ο στρατηγός Ντάνφορντ είπε ότι ο εξοπλισμός των YPG θα καθιστούσε πιο αποτελεσματικό τον αραβοκουρδικό συνασπισμό. «Αν ενισχύσουμε τις δυνατότητες των FDS, θα αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας στη Ράκα», σημείωσε.

«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους Τούρκους συμμάχους μας (...) για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να διεξάγουμε αποτελεσματικές και αποφασιστικές επιχειρήσεις στη Ράκα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και ταυτόχρονα να διαλύσουμε τις τουρκικές ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη μετεξέλιξη της κουρδικής οργάνωσης», συνέχισε.

Ο υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ (Ashton Carter)όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα– τάχθηκε υπέρ του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας. «Στηρίζω κάθε πρωτοβουλία που θα βοηθούσε να προωθηθούν στη Ράκα», είπε, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση ακόμη.

Carter Dunford Navy Petty Officer 2nd Class Dominique A Pineiro160922 D PB383 014

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ καταθέτει στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: Υπουργείο Άμυνας ΗΠΑ/Έφεδρος Κελευστής (Navy Petty Officer 2nd Class) Dominique A. Pineiro

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι QSD σήμερα αριθμούν 30.000 μαχητές, εκ των οποίων περίπου 14.000 είναι Άραβες. Με βάση το αμερικανικό σχέδιο, η κουρδική συνιστώσα των QSD θα διεξαγάγει την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα και κατόπιν θα παραχωρήσει τον έλεγχο της πόλης στην αραβική συνιστώσα που θα έχει την ευθύνη –μαζί με άλλες ομάδες– να κρατήσει την πόλη.

Ο Ντάνφορντ παραδέχτηκε πάντως σήμερα ότι το σχέδιο που αφορά αυτό το δεύτερο σκέλος –δηλαδή τη διατήρηση της πόλης υπό τον έλεγχο των QSD– δεν είναι ακόμη έτοιμο.

SDF Four 2016 08 31T131003Z 1 MTZGRQEC8VRZBAEJ RTRFIPP 0 MIDEAST CRISIS MANBIJ 1

Μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων περπατούν στα χαλάσματα του Μάνμπιτζ στην επαρχία του Χαλεπίου, την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 - Πηγή: REUTERS/Rodi Said

SDF Women 2016 09 08T121007Z 795247336 S1AEUACQAPAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA KURDS

Μαχήτριες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων αγκαλιάζονται στο Μάνμπιτζ μία ημέρα μετά από την κατάληψη του κέντρου της πόλης και την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ISIS, την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 - Πηγή: REUTERS/Rodi Said/File Photo

SDF Men 2016 09 08T121008Z 1672737776 S1AEUACQAQAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA KURDS

Μαχητές του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Μάνμπιτζ, σύμμαχης δύναμης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, παίρνουν θέσεις μάχης νοτίως της πόλης, την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Rodi Said/File Photo

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση του Κογκρέσου: Υπερβολικά αισιόδοξος ο αμερικανικός στρατός απέναντι στον ISIS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ