Δανία: Ακροδεξιό κόμμα διένειμε «αντιμεταναστευτικό αεροζόλ»
Φιαλίδιο με την ονομασία «Asyl-Spray» που μοίρασε το ακροδεξιό κόμμα Danskernes Parti στην πόλη Χάντερσλεβ της Δανίας, προκαλώντας αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων - Πηγή: Facebook Danskernes Parti @DanskernesParti

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τόνισε σήμερα ότι της προκάλεσε σοκ η διανομή από ένα κόμμα της άκρας δεξιάς στη Δανία ενός «αντιμεταναστευτικού αεροζόλ».

Το Σάββατο στην πόλη Χάντερσλεβ (Haderslev), το Κόμμα των Δανών (Danskernes Parti – DP) διένειμε 137 λακ μαλλιών με την ετικέτα «Σπρέι Aσύλου», καταγγέλλοντας την έλευση ξένων στη χώρα.

«Ορισμένα κορίτσια στη Δανία δεν τολμούν πια να βγουν μόλις πέσει η νύχτα, εν μέρει διότι τώρα υπάρχουν αιτούντες άσυλο στην πόλη», υποστήριξε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ηγέτης του μικρού ακροδεξιού κόμματος, ο Ντάνιελ Κάρλσεν (Daniel Carlsen), χαρακτηρίζοντας το αεροζόλ ένα «αποτελεσματικό» και «νόμιμο» μέσο αυτοάμυνας.

Η προκλητική ενέργεια του DP προκάλεσε πολεμική στα μέσα ενημέρωσης της Δανίας, τα οποία πήραν ιδιαίτερα επικριτική στάση.

Σήμερα η UNHCR καταδίκασε τη διανομή των σπρέι σε ανακοίνωσή της που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ύπατη Αρμοστεία «επικρίνει έντονα το ότι αυτού του είδους το γεγονός έλαβε χώρα στη Δανία στοχοθετώντας αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ανθρώπους που έχουν ήδη υπομείνει τόσα πολλά».

«Για το συμβάν ευθύνεται μια μικρή οργάνωση, η οποία αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος του λαού της Δανίας», πρόσθεσε η UNHCR.

Το Χάντερσλεβ –πόλη 22.000 κατοίκων στη νότια Δανία– διαθέτει ένα κέντρο φιλοξενίας το οποίο στεγάζει περίπου 140 αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με την επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου της Δανίας.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015 το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα (Dansk Folkeparti – DF) κατέλαβε τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας το 21,1% των ψήφων και 37 έδρες από 12,3% και 22 έδρες στις εκλογές του 2011, αφήνοντας πίσω το φιλελευθερο Venstre του πρώην πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν (Lars Løkke Rasmussen).

Το DF στηρίζει τη κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντροδεξιού Ράσμουσεν, καθώς στην περυσινή αναμέτρηση το κεντροαριστερό μπλοκ των νικητών Σοσιαλδημοκρατών δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Venstre προσπαθεί να αποτρέψει την έλευση μεταναστών και προσφύγων στη Δανία.

Ακόμα δεξιότερα, το DP συγκέντρωσε αμελητέα ποσοστά στις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχει πάρει μέρος, αφότου σχηματίστηκε το 2011. Απορρίπτει και καταγγέλλει τη «μετανάστευση μη δυτικών», ενώ ζητά την αφαίρεση της ιθαγένειας από τους μη δυτικούς στους οποίους έχει δοθεί.

Διαβάστε επίσης