ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τα πορίσματα δείχνουν ρωσική εμπλοκή στην κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17

ΗΠΑ: Τα πορίσματα δείχνουν ρωσική εμπλοκή στην κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17
REUTERS/Maxim Zmeyev

Τα πρώτα αποτελέσματα για τον πύραυλο που κατέρριψε την πτήση ΜΗ17 της Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, με τις αμερικανικές υποψίες για ρωσική εμπλοκή να επιβεβαιώνονται.

Ο πύραυλος είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία πριν εκτοξευθεί, δήλωσε η ολλανδική εισαγγελία υπογραμμίζοντας ότι έχει ταυτοποιήσει περίπου εκατό πρόσωπα τα οποία "έπαιξαν ενεργό ρόλο" στην τραγωδία που στοίχισε τη ζωή 298 ανθρώπων στις 17 Ιουλίου του 2014.

"Τα προσωρινά συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι μερικές ημέρες μετά την τραγωδία σύμφωνα με την οποία, η πτήση ΜΗ17 καταρρίφθηκε από πύραυλο αέρους-εδάφους BUK που εκτοξεύθηκε από έδαφος ελεγχόμενο από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι. "Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία" για τα πορίσματα αυτά, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κίρμπι αποκάλυψε επίσης ότι η έρευνα είχε διαπιστώσει ότι ο "εκτοξευτήρας του πυραύλου BUK είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία προς το ελεγχόμενο από τους αυτονομιστές έδαφος στην Ουκρανία πριν από το περιστατικό και στη συνέχεια επιστράφηκε στη Ρωσία μετά την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17".

Η Ρωσία χαρακτήρισε τη διεθνή ποινική έρευνα "μεροληπτική" και "πολιτικά υποκινούμενη" αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων πορισμάτων της στην Ολλανδία, ενώ η Ουκρανία συμπέρανε την "άμεση εμπλοκή" της Μόσχας στην καταστροφή του Μπόινγκ 777 που πραγματοποιούσε την πτήση Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ