ΚΟΣΜΟΣ

Κινητοποιήσεων συνέχεια στην Ρουμανία για τους νεκρούς της πυρκαγιάς στο νυχτερινό κέντρο

Κινητοποιήσεων συνέχεια στην Ρουμανία για τους νεκρούς της πυρκαγιάς στο νυχτερινό κέντρο
Από τη διαδήλωση της Παρασκευής στο Βουκουρέστι Andrei Pungovschi Anadolu Agency/Getty Images

Περίπου 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στο Βουκουρέστι αλλά και σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας εναντίον της «διεφθαρμένης» πολιτικής ηγεσίας της χώρας, μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο. Υπενθυμίζεται πως η φωτιά στοίχισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους.

«Πολλή διαφθορά, όχι αρκετή δικαιοσύνη», ή ακόμη «η διαφθορά σκοτώνει», φώναζαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της τέταρτης ημέρας κινητοποιήσεων. Δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιων αντιδράσεων στην χώρα και είναι αυτές που οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκράτη Βίκτορ Πόντα.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι έλαβαν μέρος στην «σιωπηρή πορεία» για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς στο νυχτερινό κέντρο την περασμένη Παρασκευή. Σε μια ατμόσφαιρα πένθους άναψαν κεριά μπροστά στο κτίριο του νυχτερινού κέντρου Colectiv, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Αντίδραση υπήρξε και από το ορθόδοξο πατριαρχείο της Ρουμανίας, το οποίο δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις για την εκκωφαντική σιωπή του μετά την τραγωδία. Ανακοίνωσε λοιπόν το πταριαρχείο πως οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του Βουκουρεστίου επρόκειτο να ηχήσουν ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς.

Υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες από αυτόπτες μάρτυρες τόσο για σειρά παραλείψεων όσο και παραβιάσεων των κανόνων αφαλείας, καταγγελίες που ερευνούν οι εισαγγελείς. Οι ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου κατηγορούνται ότι δεν είχαν ζητήσει τις απαιτούμενες άδειες για την πραγματοποίηση συναυλιών και την πραγματοποίηση σόου με πυροτεχνήματα. Προς το παρόν βρίσκονται προφυλακισμένοι και αντιμετωπίζουν διώξεις για ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια.

Ακόμη, στη φυλακή οδηγήθηκαν τρεις εκπρόσωποι ιδιωτικής εταιρείας που είχε προμηθεύσει τα πυροτεχνήματα, όπως και ο δήμαρχος του τέταρτου διαμερίσματος, όπου βρισκόταν το νυχτερινό κέντρο.

Βλέποντας το κύμα αγανάκτησης να φουντώνει και τις κινητοποιήσεις να διογκώνονται ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις συναντήθηκε την Πέμπτη με εκπροσώπους των διαδηλωτών που προσκάλεσε ο ίδιος για να εκφράσουν τις προσδοκίες τους από τη μελλοντική κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ