ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, πρωταρχικής σημασίας η ενότητα της Ευρώπης

Κέρι: Οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, πρωταρχικής σημασίας η ενότητα της Ευρώπης
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μιλά για τις διατλαντικές σχέσεις στο κτίριο της ιστορικής λέσχης του Concert Noble στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Francois Lenoir

Οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τη Συρία και δεν έχουν σταματήσει να επιδιώκουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη χώρα, παρά την αναστολή της αμερικανορωσικής συνεργασίας, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι (John Kerry).

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τον συριακό λαό, δεν εγκαταλείπουμε την αναζήτηση της ειρήνης, δεν θα εγκαταλείψουμε το πολυμερές πεδίο, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε να προχωρήσουμε για να θέσουμε τέρμα σε αυτό τον πόλεμο», δήλωσε ο Τζον Κέρι σε ομιλία του για τις διατλαντικές σχέσεις στο think tank German Marshall Fund of the United States (GMF) στις Βρυξέλλες.

Ο Κέρι κάλεσε, επίσης, τη Βρετανία να διατηρήσει τους πιο στενούς δεσμούς που είναι δυνατό να έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς θα διαπραγματεύεται μαζί της, λέγοντας πως η ενότητα της Ευρώπης είναι πρωταρχικής σημασίας για τις διατλαντικές σχέσεις.

Ο Κέρι έπλεξε το εγκώμιο της ΕΕ, παρά την άνοδο των αντιευρωπαϊκών, λαϊκιστικών κομμάτων και την ψήφο της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την Ένωση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές απομονωτισμού.

«Χρειαζόμαστε την ισχυρότερη δυνατή ΕΕ, την ισχυρότερη δυνατή Βρετανία και μια σε μια μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένη, συνεργατική σχέση μεταξύ τους», είπε ο Κέρι.

«Δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρήσουμε δεδομένο το καλό που επιτεύχθηκε από την ενότητα της Ευρώπης», είπε και πρόσθεσε πως «κάποιοι το κάνουν αυτό υπερβολικά γρήγορα».

Αν και είπε ότι η Δύση πρέπει να προχωρήσει μπροστά μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, αναρωτήθηκε:

Ποιος θα μπορούσε πραγματικά να επιχειρηματολογήσει ότι οποιοδήποτε έθνος, λειτουργώντας στο κενό, θα είναι με κάποιο τρόπο πιο αποδοτικό και πιο αποτελεσματικό;

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αμερικανού ΥΠΕΞ και τις ερωτήσεις του κοινού στο παρακάτω βίντεο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ