ΚΟΣΜΟΣ

Η απάντηση στο μεγάλο ερώτημα: Τόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος!

Η απάντηση στο μεγάλο ερώτημα: Τόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος!
REUTERS - Issei Kato

Νέα έρευνα επιστημόνων του Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη έρχεται να απαντήσει σε ένα από το ερωτήματα που «καίνε». Πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος;

Όπως διαπιστώνει δημοσίευμα του New Scientist, τα όρια του ανθρώπινου σώματος μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να του επιτρέψουν να ζήσει μέχρι τα 115. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν αυτό το φράγμα.

Σύμφωνα με τον Γιαν Βιγκ, έναν εκ των ερευνητών, αναλύοντας τα δημογραφικά αρχεία η ομάδα του διαπίστωσε πως ο μέσος όρος διάρκειας ζωής δεν αυξάνεται παράλληλα με την μέγιστη ηλικία. Το ρεκόρ για τον γηραιότερο άνθρωπο έφτασε στα 115 χρόνια το 1990. Έπειτα δεν υπήρξε καμία αλλαγή.

Μια Γαλλίδα, η Ζαν Καλμάν, κρατά το ρεκόρ για τον πιο γηραιό άνθρωπο, έφτασε σε ηλικία 122 ετών πριν αποβιώσει το 1997. Το ρεκόρ κρατά εδώ και 20 χρόνια, πράγμα που δείχνει πως δεν αυξάνονται οι ελάχιστοι άνθρωποι που ξεπερνούν τα 115.

Η ομάδα του Βιγκ έκανε έρευνες σε Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιαπωνία για να ανακαλύψει άτομα άνω των 100 ευρώ. Αυτό που διαπίστωσε είναι πως η άνοδος της μέσης διάρκειας ζωής γίνεται από άτομα που χάνουν την ζωή τους μέχρι τα 110 έτη. Οι πιθανότητες μακράς επιβίωσης όσων ξεπερνούν αυτά τα χρόνια πέφτουν κατακόρυφα.

Η πραγματικότητα είναι πως μέσα σε έναν αιώνα το προσδόκιμο ζωής έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Στις αρχές του 20ου αιώνα στην Δύση ζούσαν γύρω στα 45 χρόνια, ενώ σήμερα ζουν μέχρι τα 80. Αρχικά η αύξηση οφειλόταν στην μείωση της παιδικής θνησιμότητας, ενώ από το 1970 και μετά η αύξηση γινόταν λόγω της αύξησης ζωής των ηλικιωμένων λόγω της πρόοδου ιατρικής και φαρμακευτικής.

Σήμερα τα σκήπτρα για τον γιραιότερο άνθρωπο επί γης κρατά τη Ιταλίδα Έμα Μοράνο που διανύει τα 116 έτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ