ΚΟΣΜΟΣ

Ο τομέας των αερομεταφορών δεσμεύθηκε στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα

Ο τομέας των αερομεταφορών δεσμεύθηκε στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα
REUTERS/Arnd Wiegmann

Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (OACI) κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που σημαίνει ότι οι αερομεταφορές γίνονται ο πρώτος τομέας στον κόσμο που δεσμεύεται να αγωνιστεί κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή», δήλωσε ο Αζαρουντίν Άμπντουλ Ραχμάν, ο Μαλαισιανός πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του OACI που διεξάγεται στο Μόντρεαλ.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε μία ημέρα αφότου διασφαλίστηκε ότι η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα τεθεί σε ισχύ σε λιγότερο από έναν μήνα, καθώς επικυρώθηκε από αρκετές χώρες ώστε να πληροί τους δύο βασικούς όρους: τον ελάχιστο αριθμό χωρών -55- που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Παρά την αύξηση που αναμένεται στις αερομεταφορές ο OACI δεσμεύεται να περιορίσει την εκπομπή αυτών των αερίων, κυρίως μέσω της παραγωγής βιοκαυσίμων και κινητήρων που ρυπαίνουν λιγότερο.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα. Προβλέπει ότι από το 2021 θα τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός περιορισμού των εκπομπών καυσαερίων, με βάση τον όγκο που θα παρατηρηθεί το προηγούμενο έτος. Μέχρι στιγμής 64 χώρες έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν από το 2021 στην πειραματική φάση, όταν θα εφαρμοστεί ένα μέτρο που θα επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να αγοράζουν «μονάδες άνθρακα» από άλλους οικονομικούς τομείς.

Η φάση αυτή θα είναι αρχικά εθελοντική, αλλά από το 2027 θα γίνει υποχρεωτική για όλους. Θα εξαιρεθούν μόνο οι φτωχότερες χώρες, τα πολύ μικρά κράτη και εκείνα στα οποία αντιστοιχεί λιγότερο από το 0,5% του παγκόσμιου όγκου επιβατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ