ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Μάθιου: Εκατοντάδες νεκροί στην Αϊτή, σε συναγερμό οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ

Τυφώνας Μάθιου: Εκατοντάδες νεκροί στην Αϊτή, σε συναγερμό οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου από την Αϊτή, όπου άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς, 573 σύμφωνα με το Reuterts, άστεγους και τεράστιες καταστροφές, ενώ συνεχίζει την πορεία του με κατεύθυνση τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές Αρχές προετοιμάζονται για την τρομακτική καταιγίδα, που συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα πάνω από 200χλμ την ώρα, και έχουν ήδη καλέσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα παράλια για να είναι ασφαλείς.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μετά το πέρασμα του τυφώνα πολλές περιοχές θα είναι αδύνατον να κατοικηθούν για αρκετές εβδομάδες, ενώ η Πολιτεία της Φλόριντα, που αναμένεται να πληγεί ίσως και δεύτερη φορά, από τον τυφώνα Μάθιου, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον Μπαράκ Ομπάμα να έχει ήδη αποφασίσει την αποδέσμευση ομοσπονδιακών μέσων για να παρασχεθεί βοήθεια στις τοπικές αρχές, ενώ οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας (DHS) και διαχείρισης επειγόντων περιστατικών (Fema) θα αναλάβουν τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης.

Όπως μεταδίδει το CNNi, σύμφωνα με κάποια συστήματα πρόγνωσης, ο τυφώνας Μάθιου μπορεί να χτυπήσει και δεύτερη φορά τη Φλόριντα.

Το πρώτο πλήγμα αναμένεται τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος), ενώ μερικές μέρες αργότερα κι αφού ο Μάθιου θα έχει κάνει το πέρασμά του από το μεγαλύτερο μέρος της ακτής, θα επιστρέψει στην Φλόριντα.

17159169

EPA/CRISTOBAL HERRERA

Τμήματα της Φλόριντα, της Τζόρτζια της Βόρειας και της Νόριας Καρολίνας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Μάθιου, που αναβαθμίστηκε σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, και ο οποίος συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα.

Εκατοντάδες νεκροί και βιβλική καταστροφή στην Αϊτή

2016 10 07T013417Z 1933556486 S1AEUFNACNAA RTRMADP 3 STORM MATTHEW

REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ο τυφώνας Μάθιου σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του από την Καραϊβική με την Αϊτή να μετρά εκατοντάδες νεκρούς. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, αφού ο τυφώνας ισοπέδωσε τα σπίτια τους, ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι από δέντρα που έχουν ξεριζωθεί από τους ισχυρούς ανέμους.

2016 10 07T011820Z 589259294 S1AEUFMYRSAB RTRMADP 3 STORM MATTHEW

REUTERS/Andres Martinez Casares

Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες, με αναφορές ακόμη και για 478 νεκρούς, και τις τοπικές αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πτώσεις δέντρων, αντικειμένων που είχαν παρασυρθεί από τους ισχυρούς ανέμους ή παρασύρθηκαν οι ίδιοι από τα ορμητικά νερά ποταμών που υπερχείλισαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που συνοδεύουν τον Μάθιου.

2016 10 07T011743Z 1001362637 S1AEUFMYQHAA RTRMADP 3 STORM MATTHEW

REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Φωνές απόγνωσης από τους κατοίκους της Αϊτής, με τον αναπληρωτή δήμαρχο της περιοχής Σαντάλ να λέει πως δεν έχει μείνει τίποτα, από πλευράς τροφής ώστε να βοηθήσει την επιβίωση των κατοίκων, αφού όλες οι καλλιέργειες και τα φρούτα σαρώθηκαν από τον Μάθιου.

2016 10 07T010048Z 1485715554 S1AEUFMXDGAC RTRMADP 3 STORM MATTHEW

REUTERS/Andres Martinez Casares

Η βιβλική καταστροφή που συντελέστηκε στη χώρα οδήγησε και στην αναβολή των προεδρικών εκλογών που επρόκειτο να διεξαχθούν την Κυριακή.

2016 10 06T234656Z 685404182 S1AEUFMQOUAB RTRMADP 3 STORM MATTHEW

REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Εικόνες καταστροφής και στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι, τις Μπαχάμες, αλλά και την Κούβα, από όπου πέρασε νωρίτερα ο τυφώνας Μάθιου.

Ενισχύεται και η τροπική καταιγίδα Νικόλ

2016 10 06T182505Z 1795473464 TM3ECA613YU01 RTRMADP 3 STORM NICOLE NHC

NASA/Goddard MODIS Rapid Response/Handout via REUTERS

Την ώρα που οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ μετρούν αντίστροφα για το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, η τροπική καταιγίδα Νικόλ, που πλήττει τις Βερμούδες, ενισχύθηκε και μετατράπηκε σε τροπικό κυκλώνα, με ανέμους ταχύτητας 130 χιλιομέτρων την ώρα.

Ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εντός των επόμενων 24 ωρών αλλά προς το παρόν δεν θεωρείται σκόπιμο να σημάνει συναγερμός, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Τυφώνων (NHC). Η Νικόλ βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα δυτικά του Μάθιου.

2016 10 06T215312Z 2042209013 S1AEUFMGMIAA RTRMADP 3 STORM MATTHEW

REUTERS/Dante Carrer

Στις Μπαχάμες, οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τα νερά και τους ανέμους ενώ σχεδόν όλο το τουριστικό αρχιπέλαγος έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στο νησί Νιου Πρόβιντενς, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Νασάου, πολλοί κάτοικοι είπαν ότι οι στέγες των σπιτιών τους ξεριζώθηκαν από τον αέρα.

Άλλοι κάτοικοι, στις δυτικές και νότιες ακτές του νησιού, είπαν ότι έχουν μείνει στο σκοτάδι, μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Επρόκειτο κυρίως για ανθρώπους που έμειναν στις εστίες τους, αγνοώντας τις οδηγίες των αρχών να φύγουν από περιοχές που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

Ακόμη και οι μετεωρολόγοι, που βρίσκονται επί ποδός πολέμου, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το γραφείο τους, στο αεροδρόμιο του Νασάου, και μεταφέρθηκαν με πυροσβεστικό όχημα σε άλλα, πιο ασφαλή κτίρια.

Οι δρόμοι του νησιού είναι γεμάτοι με πεσμένα δέντρα ενώ πολλοί τοίχοι και φράχτες έχουν καταστραφεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ