ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Επιτρέπονται όλα εκτός από το νερό

Βρετανία: Επιτρέπονται όλα εκτός από το νερό

Από τον φιλικό «Μπόμπι» στον σκληρό αστυνομικό των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών, η απόσταση στη Βρετανία είναι μικρότερη από όσο θα νόμιζε κανείς.

Είναι γεγονός πως οι βίαιες διαδηλώσεις σπανίζουν πλέον στην Βρετανία και η αστυνομία προτιμά γενικά μια προληπτική αντιμετώπιση. Ιδιαίτερα στις πορείες διαμαρτυρίας, η αστυνομία έχει πολλά περιθώρια επέμβασης πριν καν ξεκινήσει η εκδήλωση.

Βάσει σχετικού νόμου οι διοργανωτές είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν την αστυνομία για τα ακριβή σημεία συγκέντρωσης, την ακριβή διαδρομή κλπ. Η αστυνομία έχει δικαίωμα παρεμβάσεων ζητώντας αλλαγή των σημείων συγκέντρωσης ή και της ίδιας της διαδρομής της πορείας ή ακόμα και περιορισμό της. Παράλληλα η βρετανική αστυνομία δίνει μεγάλο βάρος στην συγκέντρωση πληροφοριών πριν την όποια εκδήλωση διαμαρτυρίας ώστε να είναι προετοιμασμένη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αντικαπιταλιστικής συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς του 2001. Η αστυνομία χρησιμοποιώντας την απαγορευμένη πλέον τακτική του kettling (η δημιουργία αστυνομικού κλοιού που περιορίζει μια διαδήλωση σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο από το οποίο υπάρχει μόνο μια έξοδος διαφυγής που ελέγχεται από την αστυνομία) είχε αποκλείσει για ώρες τη διαδήλωση στο Όξφορντ Σέρκους αφήνοντας τους διαδηλωτές να φεύγουν σε μικρές ομάδες και αφού είχαν καταγραφεί τα στοιχεία τους. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της αμφιλεγόμενης αστυνομικής επιχείρησης είχε παίξει η πληροφορία που είχαν οι αστυνομικοί για τα χαρακτηριστικά "παγούρια - χελωνονιτζάκια" που θα κρατούσαν οι επικεφαλείς των διαδηλωτών στα χέρια , κάτι που τους επέτρεπε να αναγνωρίζουν αμέσως τις κινήσεις τους.

Και ιδιωτικές εταιρείες εμποδίζουν διαδηλώσεις

Ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων έχει ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις αστυνομικές αρχές δίνοντάς τους κατά περίπτωση τη δυνατότητα να σταματήσουν και να κάνουν έλεγχο σε κάποιον ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υποψία σε βάρος του.Μάλιστα ολόκληρο το Λονδίνο έχει χαρακτηριστεί περιοχή «ακινητοποίησης και έρευνας» με την αστυνομία να έχει δικαίωμα να σταματήσει για έλεγχο όποιον και όποτε θέλει. Οι εξουσίες αυτές έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς για να διαταράξουν την προσέλευση σε συγκεντρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και εταιρείες μπορούν να επέμβουν για να αποτρέψουν ή να παρεμποδίσουν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας. Οι εταιρίες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν δικαστική απόφαση που να απαγορεύει πορεία ή συγκέντρωση σε κτίρια και εγκαταστάσεις τους. Η αστυνόμευση γίνεται από μεγάλο αριθμό μη εξοπλισμένων αστυνομικών αναπτυγμένων σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης και τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί.

GettyImages 583636766

Dan Kitwood/Getty Images

Αν κάποια διαδήλωση οδηγείται σε βίαιη έκβαση, αναλαμβάνουν οι ειδικά εκπαιδευμένες μονάδες, αρχικά με χρήση κλομπς. Στα πρώτα στάδια απώθησης χρησιμοποιείται και η έφιππη αστυνομία που έχει μεγάλα περιθώρια δράσης κατά των διαδηλωτών, εκμεταλλευόμενη το ύψος των αλόγων. Τον λόγο στη συνέχεια παίρνουν οι ειδικές δυνάμεις με πλήρη εξοπλισμό -τα αντίστοιχα των ελληνικών ΜΑΤ. Η χρήση χημικών ή πλαστικών σφαιρών αποτελεί μια από τις τελευταίες μεθόδους καταστολής. Η χρήση κανονιών νερού δίχασε πολιτικούς και κοινή γνώμη.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου (και νυν υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον) είχε αγοράσει τρία μεταχειρισμένα κανόνια νερού Wasserwerfer 9000 από τη Γερμανία το 2014 έναντι 218.000 λιρών, για λογαριασμό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Η χρήση τους όμως απαγορεύτηκε διά παντός από την τότε υπουργό Εσωτερικών, και νυν πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, λόγω των κινδύνων που ενέχει για το κοινό. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω αφορούν στην Αγγλία, την Ουαλία και στην Σκωτία. Η αστυνομία κάνει πολύ συχνά χρήση βίαιων κατασταλτικών μεθόδων και χημικών στην Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι συγκρούσεις Προτεσταντών και Καθολικών είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ