ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία και ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία

Γερμανία και ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία
REUTERS/Ivan Sekretarev

Η γερμανική κυβέρνηση "κατανοεί" τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μετά τους πρόσφατους βομβαρδισμούς του Χαλεπίου και τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ: "Κατανοούμε πως κανείς σκέπτεται όλες τις επιλογές", απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας. "Όμως στο τέλος αυτό που είναι σημαντικό είναι να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη", πρόσθεσε.

Ενόψει της ανθρωπιστικής καταστροφής που συντελείται στο ανατολικό Χαλέπι, -όπου δεν έχει φθάσει βοήθεια εδώ και δύο μήνες-, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πιθανόν να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού και του ρώσου συμμάχου της, ανέφεραν χθες Πέμπτη αμερικανοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι από την Ουάσινγκτον.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της κάλεσε για άλλη μια φορά τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στη συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση στους αμάχους του Χαλεπίου.

Όπως είπε:

Δεν θα μπορούσα παρά να καλέσω τη Ρωσία, τη Ρωσία που έχει μεγάλη επιρροή στον Άσαντ, πρέπει να θέσουμε τέρμα σε αυτό το φρικτό έγκλημα το ταχύτερο δυνατό. Αυτό που συμβαίνει εκεί είναι φρικτό, πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να καταλήξουμε σε μια κατάπαυση του πυρός.

Ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της CDU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Έλμαρ Μπροκ, υπεραμύνθηκε της ιδέας να επιβληθούν κυρώσεις για το συριακό. "Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Μόσχα με οικονομικές κυρώσεις, ιδιαίτερα στον τεχνολογικό τομέα, προκειμένου να αναχαιτίσουμε τη δυνατότητα της Ρωσίας να αναπτύξει το οπλοστάσιό της", δήλωσε σε γερμανικό κανάλι.

Από την πλευρά της η Μόσχα δήλωσε πως είναι είναι "έτοιμη να στηρίξει" την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι, εφόσον οι τζιχαντιστές του Μετώπου Φάταχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νόσρα) φύγουν από την πόλη.

Όπως είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ:

Αν το Μέτωπο Αλ Νόσρα, παίρνοντας μαζί όλον τον οπλισμό του, φεύγει προς το Ιντλίμπ, όπου εδρεύει ο κύριος όγκος των δυνάμεών του, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτήν την πρόταση και να καλέσουμε επίσης τη συριακή κυβέρνηση να την αποδεχτεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ