ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία νέα βιογραφία του Χίτλερ

Αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία νέα βιογραφία του Χίτλερ

 Η νέα βιογραφία με τον τίτλο «Χίτλερ» αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις καθώς υποστηρίζει ότι έχει υποτιμηθεί η πολιτική οξυδέρκεια του ηγέτη των Ναζί και ότι έχει υπερτονιστεί η άποψη περί γοητείας που ασκούσε επί των Γερμανών.

Η βιογραφία με την υπογραφή του Πέτερ Λόγκεριχ και τίτλο "Χίτλερ" θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα κι είναι ένα έργο 1.295 σελίδων που περιλαμβάνει υλικό από τα ημερολόγια του υπουργού Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας Γιόζεφ Γκέμπελς και από μερικές εκ των πρώτων ομιλιών του Χίτλερ, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. "Συνολικά, έχουμε την εικόνα ενός δικτάτορα, ο οποίος είχε πολύ μεγαλύτερο έλεγχο, λάμβανε πολύ περισσότερες ατομικές αποφάσεις απ΄ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Ήθελα να επαναφέρω στο επίκεντρο τον Χίτλερ ως άτομο", δήλωσε ο Λόγκεριχ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Πρόσφατα έργα για τον Τρίτο Ράιχ έχουν τονίσει περισσότερο το κοινωνικο-πολιτικό κλίμα που οδήγησε στην άνοδο του ναζισμού μετά την ήττα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Λόνγκεριχ, ο οποίος είναι καθηγητής στο London University, υποστηρίζει ότι ενώ η πολιτική του Χίτλερ και τα αποτελέσματά της ήταν καταστροφικά, ο ίδιος ενήργησε με εξυπνάδα σε συγκεκριμένες καταστάσεις. "Θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πώς κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά: προφανώς είχε την ικανότητα να εκμεταλλεύεται συγκεκριμένες καταστάσεις για δικό του όφελος και για τους δικούς του σκοπούς", εξηγεί ο ιστορικός.

O Λονγκεριχ φτάνει στο σημείο να υποστηρίξει ότι ακόμη και η εξόντωση τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων Εβραίων στο Ολοκαύτωμα, οφειλόταν εν μέρει σε πολιτικό οπορτουνισμό. Ο Λόνγκεριχ πιστεύει ότι σε νεαρή ηλικία ο Χίτλερ δεν υπήρξε φανατικός αντισημίτης. "Περίπου το 1919-1920 αντιλήφθηκε ότι θα μπορούσε να επιτύχει στην πολιτική υιοθετώντας και υποκινώντας τον αντι-σημιτισμό", εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει ότι την δεκαετία του 30' αυτά τα χαρακτηριστικά έγιναν κεντρικό στοιχείο του χαρακτήρα του Χίτλερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ