ΚΟΣΜΟΣ

Ο τυφώνας Μάθιου συνεχίζει να σαρώνει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ

Ο τυφώνας Μάθιου συνεχίζει να σαρώνει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ
REUTERS/ JONATHAN DRAKE

Συνεχίζει την προέλασή του ο τυφώνας Μάθιου, ο οποίος κινείται συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας έως και 140 χιλιομέτρων την ώρα νοτιοδυτικά του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα. Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές στις πολιτείες από όπου έχει περάσει ο τυφώνας, καθώς φοβούνται άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ υποβάθμισε τον Μάθιου στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον το Σάββατο. Ωστόσο κατά την προέλασή του κατευθυνόμενος βόρεια κατά μήκος των νοτιοανατολικών ακτών των ΗΠΑ, προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Στη Φλόριντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δύο από πτώση δένδρων και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα από γεννήτρια καθώς για να προστατευθεί από την καταιγίδα είχε καταφύγει μέσα σε γκαράζ.

2016 10 07T155143Z 1388406593 S1AEUFPYFFAB RTRMADP 3 STORM MATTHEW

ΠΗΓΗ: REUTERS

Περίπου 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με τις εταιρίες ηλεκτροδότησης.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους πολίτες να μην επαναπαύονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Capture

Τραγική η κατάσταση στην Αϊτή

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Αϊτή. Η φτωχότερη χώρα της Αμερικής ήδη μετρά τουλάχιστον 877 νεκρούς, αλλά οι αρχές εκφράζουν φόβους για βαρύτερο απολογισμό θυμάτων, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες από περιοχές που παραμένουν αποκλεισμένες.

Στο νησί της Καραϊβικής που είναι αντιμέτωπο με ανθρωπιστική κρίση, ο Μάθιου άφησε πίσω του σκηνές ερήμωσης: στέγες ξεριζωμένες, δρόμοι πλημμυρισμένοι, δένδρα σπασμένα πάνω σε πρόχειρες κατοικίες.

2016 10 08T033346Z 420681998 S1AEUFSINIAA RTRMADP 3 STORM MATTHEW

ΠΗΓΗ: REUTERS

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Care-France: "πολλοί κάτοικοι έχασαν τα πάντα. Δεν έχουν τίποτε εκτός από τα ρούχα που φορούν". Δεκάδες χιλιάδες είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ