ΚΟΣΜΟΣ

«Φιλικό διαζύγιο» θα επιδιώξει ο Δανός πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

«Φιλικό διαζύγιο» θα επιδιώξει ο Δανός πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις για το Brexit
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντά τον Δανό ομόλογό της Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στο Μάριενμποργκ (Marienborg), την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στην πόλη Λίνγκμπι (Lyngby) βορείως της Κοπεγχάγης, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 Scanpix Denmark/Liselotte Sabroe/via REUTERS

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν (Lars Løkke Rasmussen) δήλωσε σήμερα ότι θα εργαστεί προκειμένου να είναι φιλικό το διαζύγιο ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια», είπε ο Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι (Theresa May) που παραχώρησαν στην Κοπεγχάγη.

«Πρέπει να επιδιώξουμε ένα φιλικό διαζύγιο. Αυτό θα είναι το σημείο εκκίνησης για εμάς στις επικείμενες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Δανός πρωθυπουργός.

«Ομαλή και συντεταγμένη αποχώρηση»

Από την πλευρά της η Μέι δήλωσε πως ελπίζει ότι η διαδικασία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ομαλή.

Πρόσθεσε δε ότι αναμένει πως θα είναι σε θέση να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν ήδη στη χώρα της.

«Αναμένω ότι θα είμαι σε θέση να εγγυηθώ τα νομικά δικαιώματα των πολιτών (των χωρών μελών) της ΕΕ που είναι ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθόσον οι Βρετανοί που ζουν στην Ευρώπη απολαμβάνουν –στις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ– της ίδιας μεταχείρισης», είπε η Μέι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Δανία.

Η Μέι επανέλαβε ότι θα ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης της χώρας της με την επίκληση του Άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας όχι αργότερα από τον Μάρτιο του 2017.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσει να είναι μια ομαλή και συντεταγμένη αποχώρηση», είπε και εξέφρασε την ευχή η διμερής σχέση του Λονδίνου και των Βρυξελλών μετά το Brexit να χαρακτηρίζεται από την «ωριμότητα και τη συνεργασία που έχουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι».

May Rasmussen 2016 10 10T123439Z 682485491 D1AEUGEADRAA RTRMADP 3 BRITAIN EU DENMARK

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Δανό ομόλογό της Λαρς Λόκε Ράσμπουσε στο Μάριενμποργκ (Marienborg), την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στην πόλη Λίνγκμπι (Lyngby) βορείως της Κοπεγχάγης, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΔΗΜΟΦΙΛΗ