ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για ταυτόχρονη λειτουργία των δύο γραμμών του αγωγού Turk Stream

Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για ταυτόχρονη λειτουργία των δύο γραμμών του αγωγού Turk Stream
REUTERS/Osman Orsal

Σε συμφωνία για ταυτόχρονη λειτουργία και των δύο γραμμών του διπλού αγωγού Turk Stream στις 30 Δεκεμβρίου 2019 προχώρησαν η Ρωσία και η Τουρκία, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, η κάθε μία γραμμή του αγωγού θα μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου το χρόνο. Η πρώτη θα πηγαίνει προς την Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση και η δεύτερη θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσω Ελλάδας σε χώρες της νότιας Ευρώπης.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ανήκει πλήρως στη δικαιοδοσία της ρωσικής Gazprom. Αναφορικά με το χερσαίο τμήμα, η πρώτη γραμμή, η προς εσωτερική κατανάλωση, θα ανήκει πλήρως στην τουρκική Botas, και η δεύτερη εξ ημισείας σε Botas και την Gazprom .

Στην πρώτη γραμμή θα διοχετευτούν οι ποσότητες φυσικού αερίου που σήμερα φθάνουν στην Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας. Άρα, θα μειωθεί αμέσως η διέλευση μέσω της Ουκρανίας κατά 15 δισεκατομμύρια κυβικά το χρόνο.

Επίσης, άλλα 15 δισ. θα διοχετευτούν προς τα ελληνικά σύνορα, όμως πριν, εξηγεί ο αρθρογράφος της εφημερίδας, πρέπει να υπογραφούν οι ανάλογες συμφωνίες για τη δεύτερη αυτή γραμμή, η κατασκευή της οποίας προβλέπεται να ξεκινήσει το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ