ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Mέχρι την ύστατη ώρα θα περιμένει ο βασιλιάς Φίλιππος προτού προκηρύξει εκλογές

Ισπανία: Mέχρι την ύστατη ώρα θα περιμένει ο βασιλιάς Φίλιππος προτού προκηρύξει εκλογές
Ο βασιλιάς Φίλιππος ο Ε' της Ισπανίας μιλά από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Eduardo Munoz

Ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας γνωστοποίησε σήμερα ότι θα περιμένει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να διαβουλευτεί με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και να αποφασίσει αν υπάρχει υποψήφιος για να σχηματίσει κυβέρνηση, αποφεύγοντας τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο.

Ο βασιλιάς θα δεχτεί τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο στις 24 και 25 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης του μηνός. Εάν αυτή η ημερομηνία παρέλθει χωρίς να έχει βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Βουλής Άνα Παστόρ (Ana Pastor García).

Αφού συνομιλήσει με τους αρχηγούς των κομμάτων ο Φίλιππος θα κρίνει «αν μπορεί να προτείνει έναν υποψήφιο πρωθυπουργό ο οποίος θα έχει την αναγκαία υποστήριξη ώστε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης» από το κοινοβούλιο.

Αναβάλλοντας για λίγες ημέρες αυτές τις συνομιλίες, ο βασιλιάς θέλει να δώσει χρόνο στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) ώστε να αποφασίσει αν οι βουλευτές θα απέχουν ή όχι από την ψηφοφορία προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο Μαριάνο Ραχόι (Mariano Rajoy) του Λαϊκού Κόμματος (PP).

Το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 137 έδρες (σε σύνολο 350) και μέχρι τώρα αδυνατούσε να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς το καταψήφιζαν οι Σοσιαλιστές και το αριστερό μπλοκ Unidos Podemos που εκπροσωπούνται με 71 και 85 βουλευτές αντίστοιχα.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, το PSOE εμφανίζεται διχασμένο όσον αφορά τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει. Την 1η Οκτωβρίου η πτέρυγα που επιθυμεί την άρση του βέτο του κόμματος, ώστε να βγει η Ισπανία από το αδιέξοδο, ανέτρεψε τον γενικό γραμματέα του PSOE Πέδρο Σάντσεθ (Pedro Sanchez).

Η νέα, μεταβατική ηγεσία του PSOE ακόμη δεν έχει υιοθετήσει μια επίσημη στάση. Οι δυσκολίες που συναντά το κόμμα είναι τόσο μεγάλες ώστε η απόφαση αναβλήθηκε και αναμένεται ότι θα ληφθεί σε μια συνεδρίαση γύρω στις 23 Οκτωβρίου.

Ο Ραχόι κυβερνά ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015, καθώς κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση και οι απόπειρες συγκρότησης συμμαχιών απέτυχαν.

Παρά τις νέες εκλογές που έγιναν τον Ιούνιο, τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα –PP, PSOE, Unidos Podemos και το κεντρώο, φιλελεύθερο Ciudadanos– δεν κατάφεραν να βρουν τη λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ