ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: 5 δισ. ευρώ για την ψηφιακή εκπαίδευση σχεδιάζει να δαπανήσει η κυβέρνηση

Γερμανία: 5 δισ. ευρώ για την ψηφιακή εκπαίδευση σχεδιάζει να δαπανήσει η κυβέρνηση
Η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας Γιοχάνα Bάνκα ανακοινώνει από το Βερολίνο το πρόγραμμα για την ψηφιακή κοινωνία, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 BMBF/Hans-Joachim Rickel

Η γερμανική κυβέρνηση θα επενδύσει επιπλέον 5 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για να εφοδιάσει περισσότερα από 40.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα με ταχύτερες συνδέσεις στο διαδίκτυο, σημεία ασύρματης πρόσβασης και ταμπλέτες, γνωστοποίησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας (BMBF).

Το επενδυτικό σχέδιο (DigitalPaktD) μένει να εγκριθεί από την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) πριν υποβληθεί στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Εκλαμβάνεται δε ως ένδειξη του ότι η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να ικανοποιήσει –εν μέρει τουλάχιστον– τις διεθνείς εκκλήσεις για αύξηση των δημοσίων δαπανών, ειδικά σε τομείς όπως είναι οι υποδομές και η εκπαίδευση, καθώς καταγράφει πλεονάσματα-ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

«Πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά για να βελτιώσουμε την ψηφιακή εκπαίδευση», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας Γιοχάνα Βάνκα (Johanna Wanka) και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει τα χρήματα στις 16 κρατιδιακές κυβερνήσεις, οι οποίες είναι κατά παράδοση οι καθ’ ύλη αρμόδιες για την εκπαίδευση στη Γερμανία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στη Γερμανία καταγράφουν μέτριες επιδόσεις στις διεθνείς μελέτες για την εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια, αν και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις σταδιακά βελτιώνονται. Ωστόσο, μία έρευνα αφιερωμένη στην ψηφιακή εκπαίδευση στη Γερμανία αποκάλυψε πως μόλις το 2% των παιδιών έχει πρόσβαση σε σχολικό υπολογιστή καθημερινά.

Τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης καλούν εδώ και χρόνια τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες και τις ιδιωτικές επενδύσεις της προκειμένου να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση και να μειωθεί το τεράστιο πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της με το εξωτερικό.

Σύμμαχοι της Γερμανίας, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, έχουν καλέσει τους Γερμανούς να δαπανήσουν περισσότερα κι η κυβέρνηση απάντησε αυξάνοντας τις δαπάνες της για τις υποδομές. Στην αύξηση των κρατικών δαπανών συνέτεινε η υποδοχή σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων πέρυσι.

Επικριτές του Βερολίνου λένε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα, εκμεταλλευόμενη τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια για να εκδώσει νέο χρέος, απεμπολώντας την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, την οποία όμως υπερασπίζεται με ανυποχώρητο τρόπο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble).

Άλλη μια κίνηση που πιθανόν θα τονώσει την εγχώρια ζήτηση είναι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να εγκρίνει σήμερα την πρόταση του Σόιμπλε να μειωθούν οι φόροι εισοδήματος κατά 6,3 δισ. ευρώ το 2017 και το 2018.

Το σχέδιο –το οποίο είχαν ανακοινώσει ο Σόιμπλε και η Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα– αποσκοπεί στη διόρθωση του φαινομένου του περάσματος των φορολογούμενων σε ανώτερα κλιμάκια λόγω του πληθωρισμού.

Οι συντελεστές του προοδευτικού φορολογικού συστήματος της Γερμανίας δεν αναπροσαρμόζονται αυτόματα για να αντισταθμίζεται ο πληθωρισμός. Αυτό σημαίνει πως εργαζόμενοι που παίρνουν αυξήσεις ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωποι με μείωση των καθαρών αποδοχών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ