ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες

Τσαβούσογλου: Όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνεται στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο της Γαλλίας, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Vincent Kessler

«Όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, είτε τους αρέσει είτε όχι», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu), απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, στη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η πρώην υπουργός απηύθυνε στον τούρκο υπουργό –εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος– ερώτηση για τον αν η Τουρκία θα τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες.

«Μετά την 15η Ιουλίου, όταν ο λαός της Τουρκίας προστάτευσε τη δημοκρατία του, έχουμε κάποιες περίεργες δηλώσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν, με τις οποίες φαίνεται να αμφισβητεί μακροχρόνιες συμβάσεις, όπως και η Συνθήκη της Λωζάννης, ή απειλεί την Ευρώπη με μη τήρηση της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Η Τουρκία θα τιμήσει την υπογραφή της στις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες;» ρώτησε η κ. Μπακογιάννη.

Στην απάντησή του, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως «όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, είτε τους αρέσει είτε όχι».

Όπως τόνισε:

Αυτό το γεγονός, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να εκφράσει τις απόψεις του, για το πόσο σωστές ήταν αυτές οι συμφωνίες, ή πόσο δικαιολογημένες. Ο πρόεδρος Ερντογάν, σαφώς μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του για συμφωνίες που έχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα για την Τουρκία. Αυτό είναι ελευθερία έκφρασης. Δεν είναι απειλή εναντίον της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ