ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Πέντε στα έξι βρέφη σε αναπτυσσόμενες χώρες κινδυνεύουν με μόνιμες βλάβες λόγω υποσιτισμού

ΟΗΕ: Πέντε στα έξι βρέφη σε αναπτυσσόμενες χώρες κινδυνεύουν με μόνιμες βλάβες λόγω υποσιτισμού
REUTERS/Henry Romero

Με μη αναστρέψιμη διανοητική και σωματική βλάβη κινδυνεύουν πέντε στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες λόγω του ότι δεν λαμβάνουν τις σωστές τροφές.

Το παράρτημα των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με θέματα παιδιών αναφέρει πως τα μισά παιδιά μεταξύ 6 και 23 μηνών, δεν λαμβάνουν τροφή όσο συχνά πρέπει. Η έλλειψη τροφής, άρα και θρεπτικών συστατικών, δεν βοηθά εγκέφαλο, κόκκαλα και σώμα να αναπτυχθούν όσο πρέπει.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τη UNICEF, εντοπίζεται και σε οικογένειες με υψηλό οικονομικό επίπεδο και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Βρέφη παρουσιάζουν και εκεί ελλείψεις.

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε έκθεσή της που δημοσιεύεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού στις 16 Οκτωβρίου.

Η Φρανς Μπεγκίν, ανώτατη σύμβουλος διατροφής της UNICEF στη Νέα Υόρκη, σε τηλεφωνική συνέντευξη, διερωτήθηκε «πως είναι δυνατόν να έχουμε ακόμα τόσα πολλά παιδιά, το 2016, που να μην λαμβάνουν αρκετή τροφή για υγιή ανάπτυξη;»

Η βελτίωση των ποσοστών σωστής διατροφής θα μπορούσε να σώσει έως και 10.000 ζωές ετησίως, όπως και να μειώσει τα έξοδα υγείας και να αυξήσει την παραγωγικότητα στην ενήλικη ζωή.

Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις είναι η Νότια Ασία και η Υποσαχάρια Αφρική, όπου τα παιδιά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη υστέρηση σε ύψος, αναλογικά με την ηλικία τους.

Άλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ένα τρίτο των παιδιών δεν τρέφονται με στέρεες τροφές από την συνιστώμενη ηλικία των έξι μηνών, ανέφερε ο οργανισμός. Το 2000, αυτό επηρέαζε τα μισά παιδιά της ηλικίας αυτής.

Οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, επιλέγονται περισσότερες φορές σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες ομοίως, τόνισε η Μπεγκίν.

Έρευνες στη Σενεγάλη, το Νεπάλ, τη Τανζανία και την Καμπότζη δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός παιδιών τρέφονται με ανθυγιεινά σνακ, κυρίως σε κωμοπόλεις και πόλεις, αλλά ακόμα και σε αγροτικές περιοχές.

Τα τρόφιμα αυτά προωθούνται έντονα από εταιρείες σε πολλές χώρες. Οι γονείς τις περισσότερες φορές αγνοούν το κακό που προκαλούν στα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την Μπεγκίν το πλέον ανησυχητικό είναι πως "ήδη τα παιδιά δεν έχουν αρκετά ιχνοστοιχεία στη δίαιτά τους για να μεγαλώσουν ικανοποιητικά», άρα χάνουν κάθε ελπίδα για ομαλή ανάπτυξη με την επιλογή ανθυγιεινών φαγητών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ