ΚΟΣΜΟΣ

Η Νορβηγία ήθελε να κάνει δώρο στη Φινλανδία ένα βουνό. Αλλά δεν μπορεί

Η Νορβηγία ήθελε να κάνει δώρο στη Φινλανδία ένα βουνό. Αλλά δεν μπορεί

Οι φίλοι κάνουν μεταξύ τους δώρα είτε προσωπικά είτε χρηστικά. Οι φίλες χώρες ανταλλάσουν μεταξύ τους δώρα... ολόκληρα βουνά.

Μόνο που στην περίπτωση της Νορβηγίας τα Συνταγματικά κωλύματα έκαμψαν τη βούλησή της να προσφέρει στη γειτονική Φινλανδία δώρο το βουνό Χάλτι στην Αρκτική, για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της.

Οι κάτοικοι της βόρειας Νορβηγίας είχαν προτείνει να δωρίσουν το βουνό Χάλτι, με υψόμετρο 1.361 μέτρα, στους Φινλανδούς για τα "γενέθλια" της χώρας. Απώτερος στόχος ήταν να διορθωθεί μια γεωγραφική «αβλεψία», επειδή το ψηλότερο σημείο της Φινλανδίας (1.324 μέτρα) βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Χάλτι και όχι στην κορυφή του.

Προς μεγάλη απογοήτευση των 17.000 Νορβηγών και Φινλανδών που στήριξαν την εκστρατεία αυτή μέσω του Facebook, νομικά και συνταγματικά κωλύματα δεν επιτρέπουν στο Όσλο να αποδείξει τη γενναιοδωρία του, οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι αλλαγές των συνόρων «εγείρουν σύνθετα νομικά ζητήματα, ορισμένα εκ των οποίων σχετίζονται με το Σύνταγμα της Νορβηγίας» το οποίο εγγυάται το «αδιαίρετο» της χώρας, εξήγησε η Νορβηγή πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ σε επιστολή της προς το δήμαρχο της κοινότητας Κάφγιορντ, Σβέιν Λέιρος, που είχε την πρωτοβουλία της συλλογής υπογραφών.

Η διατύπωση του Συντάγματος για το αδιαίρετο της χώρας, αντικατοπτρίζει τους φόβους που υπήρχαν στις αρχές του 19ου αιώνα ότι η Νορβηγία θα μπορούσε να κατακερματιστεί από τις μεγάλες δυνάμεις. Άλλωστε η Φινλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία στις 6 Δεκεμβρίου 1917.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ