ΚΟΣΜΟΣ

Ο Φρ. Ολάντ στη Νίκαια προς τιμήν των θυμάτων της επίθεσης της 14ης Ιουλίου

Ο Φρ. Ολάντ στη Νίκαια προς τιμήν των θυμάτων της επίθεσης της 14ης Ιουλίου
REUTERS/Eric Gaillard

Ο Φρανσουά Ολάντ θα τιμήσει στη Νίκαια, τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 14ης Ιουλίου η οποία προκάλεσε 86 θανάτους και μια βίαιη πολεμική για την απόκριση της κυβέρνησης στην τζιχαντιστική απειλή.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος έφτασε στη Νίκαια αποδυναμωμένος μετά την κυκλοφορία ενός βιβλίου με "εκρηκτικές" εκμυστηρεύσεις που διέσπειραν την αμφιβολία έως και στο δικό του στρατόπεδο. Θέλει να διαφύγει από αυτή την πολεμική και να προσφέρει στα θύματα μια στιγμή περισυλλογής και εθνικής ενότητας μετά το μακελειό που προκάλεσε ένας Τυνήσιος ο οποίος οδήγησε το φορτηγό του πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος τη νύχτα της εθνικής γιορτής της 14ης Ιουλίου. Την ευθύνη για την επίθεση υπενθυμίζεται ότι ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

640x640 5

REUTERS/Eric Gaillard

Τέσσερις ημέρες μετά την τραγωδία, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αποδοκιμάστηκε έντονα στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη μνήμη των θυμάτων της Νίκαιας, προπυργίου της δεξιάς αντιπολίτευσης. Η δεξιά κατηγόρησε στη συνέχεια τη σοσιαλιστική κυβέρνηση για χαλαρότητα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και η ακροδεξιά, που έχει βαθιές ρίζες στην Κυανή Ακτή, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Τρεις μήνες αργότερα, και ενώ η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές έχει ξεκινήσει για τα καλά, οι εκλεγμένοι στη Νίκαια πολιτικοί δεσμεύθηκαν να βάλουν στην άκρη την πολιτική στη διάρκεια της τελετής. Ο επικεφαλής τους, ο βουλευτής Κριστιάν Εστροζί, υποσχέθηκε απόλυτη κοσμιότητα –"είτε είναι για τα θύματα, είτε για τη Νίκαια ή τη Γαλλία".

640x640 4

REUTERS/Eric Gaillard

Η τελετή προς τιμήν των θυμάτων επρόκειτο αρχικά να γίνει την Παρασκευή (χθες), τρεις μήνες ακριβώς μετά το μακελειό στο θαλάσσιο μέτωπο της Νίκαιας, αλλά μεταφέρθηκε 24 ώρες αργότερα λόγω των κακών μετεωρολογικών συνθηκών στη νοτιοανατολική Γαλλία.

640x640 3

REUTERS/Eric Gaillard

Θα εμπνέεται από τους φόρους τιμής που αποδίδονται σε στρατιωτικούς που έχουν σκοτωθεί για τη Γαλλία. Αυστηρά απαγορευμένη στο κοινό, θα μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση. Τα ονόματα των 86 νεκρών, σχεδόν το ένα τρίτο των οποίων ήταν μουσουλμάνοι, θα αναγνωστούν και ένα λευκό τριαντάφυλλο θα κατατεθεί για καθέναν από αυτούς από μαθητές λυκείου.

Δεκαπέντε παιδιά και έφηβοι σκοτώθηκαν στις 14 Ιουλίου και 98 τραυματίστηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ