ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ - Ολάντ - Πούτιν - Ποροσένκο τα λένε για το Ουκρανικό

Μέρκελ - Ολάντ - Πούτιν - Ποροσένκο τα λένε για το Ουκρανικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ETIENNE LAURENT

Συνάντηση στο Βερολίνο θα έχουν το βράδυ της Τετάρτης η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο σε μια εκ νέου προσπάθεια να βρεθεί λύση στη συνεχιζόμενη κρίση την ανατολική Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι Γαλλία και Γερμανία είναι οι δύο δυτικές δυνάμεις που διαπραγματεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2015 με τη Ρωσία και την Ουκρανία με αποτέλεσμα την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ για τη λήξη της ένοπλης αντιπαράθεσης Ουκρανίας και φιλορώσων αποσχιστών στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Πάντως ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε από την πλευρά του ότι "δεν έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες" απ' αυτή την αυριανή τετραμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Γαλλίας καθώς και με την γερμανίδα καγκελάριο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου από το Όσλο:

Ας μην έχουμε πολύ μεγάλες προσδοκίες απ' αυτή τη συνάντηση. Αν είμαι αρκετά αισιόδοξος; Ναι, είμαι πολύ αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά δυστυχώς όχι τόσο αισιόδοξος όσον αφορά την αυριανή συνάντηση. Όμως θα είμαι πολύ ευτυχής αν διαψευστώ.

Τέλος επισήμανε πως: «Η ειρήνη στην Ευρώπη εξαρτάται αποκλειστικά από τον Πούτιν».

Γερμανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι Μέρκελ και Ολάντ πρόκειται να συζητήσουν με τον ρώσο Πρόεδρο και για το θέμα της Συρίας, ωστόσο την πληροφορία διέψευσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο Ντιμίτρο Πεσκόφ. Όπως είπε:

Ο πρόεδρος είναι ανοιχτός για συνομιλίες με όλους για το θέμα της Συρίας, το είπε ρητά χθες όταν μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ινδία. Όμως ο στόχος της αυριανής συνάντησης είναι η συνεδρίαση της ομάδας επαφής της Νορμανδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ