ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Βραβεύτηκε η εικονολήπτρια που κλωτσούσε τους πρόσφυγες

Ουγγαρία: Βραβεύτηκε η εικονολήπτρια που κλωτσούσε τους πρόσφυγες

Η Ουγγαρέζα Petra Laszlo είναι η εικονολήπτρια που –κρατώντας την κάμερα στα χέρια- κλωτσούσε Σύρους πρόσφυγες, και τα παιδιά τους, καθώς εκείνοι προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα της Ουγγαρίας.

Στο video, η Laszlo, φαίνεται ακριβώς πίσω από τους αστυνομικούς, να βάζει τρικλοποδιά σε έναν νεαρό άνδρα αλλά και ένα μικρό κοριτσάκι, χωρίς να σταματήσει τη βιντεοσκόπηση.

Μετά την προβολή του video στο διαδίκτυο, ο τηλεοπτικός σταθμός N1TV, σταθμός που συνδέεται με το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ, απέλυσε τη Laszlo.

Αν και η Ουγγαρέζα εικονολήπτρια έχει παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της παραβίασης της ειρήνης, τοπική εφημερίδα δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή ότι η Laszlo κέρδισε βραβείο για το μοντάζ ενός ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο σύζυγός της και αφορά την σοβιετική εισβολή στη χώρα το 1956.

680A9495072320F3D28E7AF7F6117F99 1

Το φεστιβάλ οργανώθηκε από βουλευτή του κυβερνώντος, ακροδεξιού κόμματος Fidesz.

Ως προς το περιεχόμενο της ταινίας, σύμφωνα με πληροφορίες, η ταινία μιλά για την ζωή του Gyorgy Herhoff , ενός άνδρα που σκοτώθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1956 σε σύγκρουση με τους Σοβιετικούς, αφού νωρίτερα είχε αγνοήσει την έκκληση της οικογένειας του να φύγει στο εξωτερικό για να αποφύγει την εισβολή.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο άνδρας τον οποίο κλωτσούσε η Laszlo, ήταν ένας προπονητής ποδοσφαίρου, ονόματι Osama Abdul Mohsen, ο οποίος στη συνέχεια βρήκε δουλειά ως προπονητής σε ισπανική ομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ