ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αποχωρούν οι αντάρτες από πολιορκημένη πόλη κοντά στη Δαμασκό

Συρία: Αποχωρούν οι αντάρτες από πολιορκημένη πόλη κοντά στη Δαμασκό
Khalil Ashawi / Reuters

Περίπου 620 αντάρτες μαζί με τις οικογένειές τους αποχωρούν από την πολιορκημένη κοινότητα Μουανταμίγιατ αλ Σαμ, κοντά στη Δαμασκό της Συρίας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας των ανταρτών με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η εν λόγω κοινότητα χαρακτηρίστηκε «πολιορκημένη» από τον ΟΗΕ τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς το συριακό καθεστώς την είχε αποκλείσει, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν σε αυτή ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ένας αξιωματούχος της κοινότητας που έχει αναλάβει τη διαδικασία της «συμφιλίωσης» στην περιοχή, σημείωσε πως οι αντάρτες με τις οικογένειές τους μεταφέρονται με λεωφορεία με κατεύθυνση το Ιντλίμπ, μια επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχεται από μια συμμαχία των ανταρτών και των τζιχαντιστών.

Η αποχώρηση των ανταρτών γίνεται στο πλαίσιο της εκεχειρίας μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, κυρίως γύρω από την πρωτεύουσα, προκειμένου να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.

Στο ίδιο πλαίσιο, όσοι αντάρτες το επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν τα όπλα τους ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στην πόλη. Περίπου 20 περιοχές ή κοινότητες στη Συρία βρίσκονται αυτήν την περίοδο υπό πολιορκία, κυρίως από τις δυνάμεις του καθεστώτος το οποίο κατηγορείται ότι καταφεύγει σε αυτή τη μέθοδο για να αναγκάσει τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ