ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Σφοδροί βομβαρδισμοί από τουρκικά αεροσκάφη εναντίον Κούρδων μαχητών

Συρία: Σφοδροί βομβαρδισμοί από τουρκικά αεροσκάφη εναντίον Κούρδων μαχητών
REUTERS/ BASSAM KHABIEH

Σχεδόν 200 Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς τουρκικών αεροσκαφών κατά κουρδικών δυνάμεων βόρεια του Χαλεπίου της Συρίας.

Οι επιδρομές των τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά 18 στόχων στην περιοχή Μααράτ Ουμ Χάους. Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε ζώνες που κατελήφθησαν πρόσφατα από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις κατά την επιχείρηση για την εκδίωξη των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν περιλαμβάνονται εννέα κτίρια που αποτελούσαν κέντρα διοίκησης των YPG, καταφύγια, αποθήκες όπλων και οχήματα.

Οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας (YPG) αποτελούν σημείο τριβής ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Από την μία η Ουάσινγκτον θεωρεί τις YPG αποτελεσματική στρατιωτική δύναμη στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Από την άλλη η Άγκυρα επιμένει ότι αποτελούν πτέρυγα του PKK και χαρακτηρίζει τις YPG τρομοκρατική οργάνωση.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του την Τετάρτη είχε τονίσει ότι η χώρα του «δεν θα περιμένει τους τρομοκράτες να έρθουν και να επιτεθούν», αλλά θα τους καταδιώξει πριν να έχουν ευκαιρία να επιτεθούν.

Η Τουρκία έστειλε τον Αύγουστο στρατιωτικές δυνάμεις στο συριακό έδαφος για να συνδράμουν τις αντικαθεστωτικές συριακές δυνάμεις στις επιχειρήσεις τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά κυρίως για να τερματίσει την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ