ΚΟΣΜΟΣ

Προσωρινή εκεχειρία στην Υεμένη

Προσωρινή εκεχειρία στην Υεμένη
REUTERS/Mohamed al-Sayaghi

Εκεχειρία κηρύχθηκε για 72 ώρες στην Υεμένη, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου, μεταξύ της εξόριστης κυβέρνησης και των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Κατά την κατάπαυση του πυρός οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ελπίδα να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε απομονωμένες περιοχές τις οποίες «θερίζει» η πείνα και η χολέρα.

Μέχρι στιγμής αρκετές συμφωνίες για εκεχειρία ναυάγησαν και δεν κατάφεραν να θέσουν τα θεμέλια για τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στον τερματισμό του πολέμου.

Και ενώ οι κάτοικοι της Σαναά, της πρωτεούσας της Υεμένης, πέρασαν ήσυχη νύχτα, στην πόλη Τάιζ το σκηνικό είναι διαφορετικό. Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης (που έχει την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας), ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι σιίτες αντάρτες Χούτι (που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν την πρωτεύουσα), εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς εναντίον της Τάιζ.

Το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχουν οι Χούτι μετέδωσε πως οι μαχητές του απώθησαν επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στην βορειοδυτική επαρχία αλ Τζαούφ τις πρώτες πρωινές ώρες της έναρξης ισχύος της εκεχειρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ