ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ άνθρωποι πέθαναν από χολέρα στην Υεμένη

Οκτώ άνθρωποι πέθαναν από χολέρα στην Υεμένη
Άστεγη οικογένεια στη Σαναά REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (φωτογραφία αρχείου)

Ορατό το ενδεχόμενο να ξεσπάσει επιδημία χολέρας είναι στην Υεμένη καθώς έχουν ήδη πεθάνει εννέα άνθρωποι και από τις αρχές Οκτωβρίου τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί αγγίζουν τα 200.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ζήτησε άμεσα την αποστολή βοήθειας για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μιας επιδημίας στη χώρα ενώ στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 190 άτομα με ύποπτα συμπτώματα.

Το υπουργείο αποδίδει τα κρούσματα στην ποιότητα του νερού που έχει υποβαθμιστεί σημαντικά μετά την καταστροφή των υποδομών εξαιτίας του πολέμου.

Στις 7 Οκτωβρίου ο ΟΗΕ έκανε λόγο για "έναρξη επιδημίας χολέρας" στην Υεμένη και ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα σε συνοικία της πρωτεύουσας Σαναά. Λίγες ημέρες αργότερα ο Παγκοσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαβεβαίωσε ότι η επιδημία είχε περιοριστεί στην πρωτεύουσα και ότι κανένα κρούσμα δεν ήταν θανατηφόρο.

Η Υεμένη σπαράσσεται από πέρσι από τον πόλεμο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ των ανταρτών Χούτι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα και τον βορρά της χώρας, και των κυβερνητικών δυνάμεων που είναι παρούσες κυρίως στον νότο. Περισσότεροι από 6.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ οι εκτοπισμένοι φτάνουν τα 3 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ