ΚΟΣΜΟΣ

Πέρασαν εβδομήντα χρόνια από την πρώτη φωτογραφία της Γης από το διάστημα

Πέρασαν εβδομήντα χρόνια από την πρώτη φωτογραφία της Γης από το διάστημα
(White Sands Missile Range/Applied Physics Laboratory)

Λίγο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι επιστήμονες  απαθανάτισαν για πρώτη φορά τη Γη όπως αυτή φαίνεται από το διάστημα.

Η ιστορική λήψη έγινε από μια κάμερα Hasselblad -πριν από 70 χρόνια- την οποία τοποθέτησαν σε έναν πύραυλο V-2, ο οποίος εκτοξεύθηκε από το Νέο Μεξικό. Οι συγκεκριμένοι γερμανικοί πύραυλοι χρησιμοποιούνταν από τον αμερικανικό στρατό δοκιμαστικά, προκειμένου οι ΗΠΑ να βελτιώσουν τα πολεμικά τους σχέδια, ενώ παράλληλα επέτρεπαν σε επιστήμονες να τους χρησιμοποιούν για τα πειράματά τους, αναφέρει η Metro.

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε στις 24 Οκτωβρίου του 1946, με την κάμερα να έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να τραβά φωτογραφίες κάθε 1,5 δευτερόλεπτο. Έφτασε σε ύψος 65 μιλίων και έβγαλε τις ιστορικές φωτογραφίες πριν πέσει στη Γη. Η κάμερα όπως είναι λογικό καταστράφηκε, όχι όμως και το φιλμ το οποίο έμεινε ανέπαφο και πρόσφερε στην ανθρωπότητα μια ιστορική στιγμή ή καλύτερα... μια ιστορική φωτογραφία.

V 2 21.jpg 600x0 q85 subject location 255188 upscale

Τα χρόνια που ακολούθησαν, εκτοξεύτηκαν κι άλλοι πύραυλοι V-2, που έφτασαν σε ύψος 100 μιλίων, δίνοντας μία πιο λεπτομερή, ασπρόμαυρη εικόνα για το πώς είναι ο πλανήτης μας.

Με τα χρόνια, η γνώση και η τεχνολογία πρόσφεραν πολλά περισσότερα. Πράγματα που οι ερευνητές πιθανόν δεν θα μπορούσαν καν να φανταστούν πριν από 70 χρόνια. Και έπεται και συνέχεια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ