ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο

ΟΗΕ: Τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο
REUTERS/Yannis Behrakis

Τραγικός είναι ο απολογισμός των προσφύγων και μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2016, στη Μεσόγειο, με τον αριθμό να ξεπερνάει του 3.740, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ και υπηρεσιών αρωγής.

Τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν πως ο αριθμός των ανθρώπων που χάνονται στα νερά της Μεσογείου είναι τριπλάσιος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αν ληφθεί και υπ’ όψιν πως δεν έχουν έρθει ακόμα οι επικίνδυνοι μήνες του χειμώνα.

Διακινητές λοιπόν, στέλνουν χιλιάδες ανθρώπους με επισφαλείς φουσκωτές λέμβους από τη Λιβύη στην Ιταλία. Τους επιβιβάζουν σ' αυτές μαζικά, μειώνοντας έτσι ενδεχομένως τον κίνδυνο να συλληφθούν οι ίδιοι, περιπλέκοντας παράλληλα το έργο των ομάδων διάσωσης, αναφέρουν οι υπηρεσίες αρωγής.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 3.740 άνθρωποι έχουν χάσει από την αρχή του έτους τη ζωή τους και ο αριθμός αγγίζει σχεδόν τον αριθμό των νεκρών ολόκληρου του 2015. Ένας από τους λόγους είναι ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έχουν βγει στη θάλασσα αυτούς τους μήνες, προσπαθώντας να έρθουν στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ' ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Θα μπορούσε να πει κανείς πως η αναλογία των θανάτων έχει τριπλασιαστεί», σημειώνει.

Περίπου 2.200 μετανάστες διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο στη διάρκεια 21 αποστολών διάσωσης τη Δευτέρα ενώ περισυνελέγησαν 16 πτώματα, όπως ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή. «Αυτόπτες μάρτυρες μας λένε πως οι νεκροί μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι. Μπορεί να συνέβησαν το σαββατοκύριακο και άλλα ναυάγια και να μαθαίνουμε τώρα γι' αυτά», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Τζόελ Μίλμαν.

580f17294

Πηγή: Massimo Sestini for the Italian Navy/UNHCR

Η θαλάσσια οδός από Λιβύη- Ιταλία από την κεντρική Μεσόγειο έχει γίνει και πάλι η κύρια μεταναστευτική οδός μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο που είχε στόχο να κλείσουν οι οδοί προς την Ελλάδα. Σε κάθε 47 μετανάστες ή πρόσφυγες που αποπειρώνται τον θαλάσσιο διάπλου από τη Λιβύη στην Ιταλία, ένας χάνει τη ζωή του, σύμφωνα με τον Σπίντλερ. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ σημειώνει ακόμα ότι:

Η λαθραία διακίνηση ανθρώπων έχει γίνει μεγάλη επιχείρηση, διεξάγεται σχεδόν σε βιομηχανική κλίμακα. Έτσι τώρα στέλνουν αρκετά πλοία ταυτόχρονα και αυτό δυσχεραίνει το έργο των υπηρεσιών διάσωσης επειδή πρέπει να διασώσουν αρκετές χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε αρκετές εκατοντάδες σκάφη.

Όμως όταν έχεις τόσο πολλούς ανθρώπους στη θάλασσα με σκάφη που μόλις που μπορούν να πλεύσουν, οι κίνδυνοι προφανώς αυξάνονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ