ΚΟΣΜΟΣ

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τη δήμαρχο του Ντιγιάρμπακιρ

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τη δήμαρχο του Ντιγιάρμπακιρ
Φωτογραφία αρχείου από την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013, στην οποία η τότε συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Γκιουλτάν Κισανάκ δίνει συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα τους δημάρχους της πόλης Ντιγιάρμπακιρ (Diyarbakir), στην Nοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Η Γκιουλτάν Κισανάκ (Gültan Kışanak), πρώην μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου πριν την εκλογή της ως δήμάρχου του Ντιγιάρμπακιρ, και ο συμπροεδρος του μητροπολιτικού δήμου Φιράτ Ανλί (Firat Anli) τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για ενδεχόμενες σχέσεις τους με την τρομοκρατία, ανέφεραν οι πηγές.

Συνεργάτης της Κισανάκ ανέφερε πως οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν έρευνα στο σπίτι της δημάρχου, χωρίς να μπορέσει να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες και δίχως να γνωρίζει τις κατηγορίες με τις οποίες έγιναν οι συλλήψεις.

Τον Σεπτέμβριο, η Άγκυρα όρισε νέες διοικήσεις σε δεκάδες δήμους, οι κάτοικοι των οποίων στην οποία πλειοψηφία τους είναι κούρδοι, προβαίνοντας σε καθαίρεση των εκλεγμένων δημάρχων για φερόμενες σχέσεις με την τρομοκρατία.

Η 55χρονη Κισανάκ είναι γνωστό πολιτικό στέλεχος της κουρδικής κοινότητας στην Τουρκία. Εκλέχτηκε το 2014 και ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ.

Gultan Yuksedag 2016 10 25T212513Z 1247844046 S1AEUJBOKFAA RTRMADP 3 TURKEY KURDS

Η δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ Γκιουλτάν Κισανάκ κάθεται ανάμεσα στη συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Φιγκέν Γιουκσεντάγ (Figen Yüksekdağ) και της κούρδισσας βουλευτίναςυ βουλευτή Περβίν Μπουλντάν (Pervin Buldan) κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP στο τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Stringer

Νωρίτερα την Τρίτη, η ίδια είχε καταθέσει ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Άγκυρα, που ερευνά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Δεν κατέστη άμεσα σαφές αν η κατάθεση της στην επιτροπή σχετιζόταν με την κράτηση της, στην οποία προέβησαν οι αρχές με την επιστροφή της στο αεροδρόμιο του Ντιγιάρμπακιρ.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, ο Ανλί συνελήφθη στην οικία της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ