Η πολιτική ατζέντα της Τερέζα Μέι πίσω από την χλιαρή υποστήριξη του Bremain
Πηγή: REUTERS/Peter Nicholls

Μεγάλη μάχη για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δώσει η νυν πρωθυπουργός της χωρας, Τερέζα Μέι, με μοναδική λεπτομέρεια πως η στιβαρή υπεράσπιση του «Bremain» έγινε εντός των κλειστών πορτών ιδιωτικής ομιλίας της ενώπιον των στελεχών της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας Goldman Sacks στις 26 Μαΐου.

Η στάση της πρωθυπουργού, που τότε ήταν βουλευτής του κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον, στις δημόσιες τοποθετήσεις της επί του θέματος πριν το δημοψήφισμα κρίνεται ως χλιαρή, καθώς ούτε τα επιχειρήματά ούτε η ρητορική της έπειθαν ότι η παραμονή είναι ζωτικής σημασίας.

Η στάση αυτή δημιουργεί ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της και δίνει την αίσθηση ενός ανθρώπου που έβαλε πάνω από την πορεία της χώρας το προσωπικό του πολιτικό μέλλον.

Το ηχητικό που προδίδει την πρωθυπουργό

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, το οποίο βασίζεται σε ηχητικό ντοκουμέντο που αποτελεί προϊόν διαρροής από την ομιλία της στη Goldman Sacks, η τότε υπουργός Εσωτερικών επέλεξε να χρησιμοποιήσει πολύ σαφέστερα επιχειρήματα για να εξηγήσει ποια θα ήταν τα οφέλη για τη Βρετανία από την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύω ότι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι σαφή... Πιστεύω ότι η συμμετοχή σε ένα εμπορικό μπλοκ 500 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι σημαντικό για εμάς. Πιστεύω... ότι ένα από τα θέματα είναι ότι πολλοί άνθρωποι επενδύουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο διότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην Ευρώπη...», είχε πει τότε η Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός προασπίστηκε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και μάλιστα έκανε και λόγο για ανάληψη από πλευράς της Μεγάλης Βρετανίας ηγετικού ρόλου εντός της Ένωσης.

2016 10 20T163141Z 1065784290 D1BEUIBZHLAA RTRMADP 3 EU SUMMIT

(REUTERS/Yves Herman)

Εάν δεν ήμασταν στην Ευρώπη, πιστεύω ότι θα υπήρχαν εταιρείες και επιχειρήσεις που θα εξέταζαν μήπως θα έπρεπε να αναπτύξουν παρουσία στην ηπειρωτική Ευρώπη, παρά στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι υπάρχουν προφανή οικονομικά οφέλη» από την παραμονή στην ΕΕ, είχε πει τότε.

Σύμφωνα με τη Guardian τότε, η Τερέζα Μέι είχε εκφράσει σοβαρές απόψεις για «φλέγοντα» θέματα όπως η ασφάλεια εκτός της Ε.Ε., αφού εμπιστεύθηκε ιδιωτικά στα στελέχη της Goldman Sacks ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στην αστυνομία και τις υπηρεσίες Πληροφοριών εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Βρετανίας.

Οι δύο ομιλίες που δείχνουν την διαφορά στάσης

Στο αποκορύφωμα της καμπάνιας του κόμματος της για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Τερέζα Μέι δεν φάνηκε να δείχνει τον ίδιο ζήλο σχετικά με τις αποκαλύψεις των κινδύνων που θα προέκυπταν από την έξοδο.

Απευθυνόμενη στο λαό έστειλε απλώς μια προειδοποίηση για τους κινδύνους που θα σήμαινε για την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς η έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση. Δεν έκανε καμία αναφορά στους κινδύνους για οικονομία ή την ασφάλεια.

 

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, ως πρωθυπουργός πλέον, έθεσε κατά την ομιλία της στο συνέδριο των Τόρις στο Μπέρμιγχαμ ως προτεραιότητα τον περιορισμό της μετανάστευσης πριν από την παραμονή της χώρας της στην ενιαία αγορά. Οι βρετανικές εταιρείες χρειάζονται «τη μέγιστη ελευθερία για να εμπορεύονται και να λειτουργούν εντός της ενιαίας αγοράς», αλλά όχι με αντάλλαγμα «την παραχώρηση του ελέγχου της μετανάστευσης και πάλι».

Επίθεση από την αντιπολίτευση

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Τιμ Φάρον, εξέφρασε την απογοήτευση του από την έλλειψη δημόσιου πολιτικού θάρρους στο θέμα του Brexit, εν αντιθέσει με την ιδιωτική αυτή ομιλία.

«Το πιο απογοητευτικό είναι ότι τώρα που υποτίθεται βρίσκεται στην εξουσία, αγνοεί αμέριμνα τις ίδιες τις προειδοποιήσεις της και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μία πράξη μνημειώδους αυτοχειρίας για την βρετανική οικονομία, βγάζοντας τη Βρετανία από την ενιαία αγορά».

«Είναι καλό να ξέρει κανείς τι σκέφτεται κατ΄ιδίαν η Τερέζα Μέι όταν πολλοί από εμάς το έλεγαν δημόσια και επί τόσο καιρό ότι η έξοδος από την ενιαία αγορά θα κάνει κακό στις επιχειρήσεις και την οικονομία μας», δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών Φιλ Ουίλσον.

Διαβάστε επίσης