ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Υστερία στις ΗΠΑ οι ισχυρισμοί για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές

Πούτιν: Υστερία στις ΗΠΑ οι ισχυρισμοί για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά στη 13η ετήσια σύνοδο του διεθνούς φόρουμ Valdai International Discussion Club, που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας, κατά την τρίτη ημέρα διεξαγωγής του, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 Sputnik/Kremlin/Mikhail Klimentyev via REUTERS

«Υστερία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (Vladimir Putin) τις κατηγορίες με βάση τις οποίες η Μόσχα προσπαθεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, στηρίζοντας τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton).

Σε ομιλία που εκφώνησε στο φόρουμ Valdai International Discussion Club στο Σότσι (Sochi) με αντικείμενο τις διεθνείς σχέσεις, ο ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε καμία άλλη χώρα.

Όπως εξήγησε, η στρατιωτική απειλή που συνιστά η Ρωσία μεγαλοποιείται για να δικαιολογήσει τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Οι φανταστικές, μυθικές απειλές, όπως η διαβόητη στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Ρωσίας, επαναλαμβάνονται στερεότυπα. Μάλιστα, είναι μια επικερδής δραστηριότητα: μπορείς έτσι να ξεζουμίζεις τον αμυντικό προϋπολογισμό στη χώρα σου, να στρατολογείς συμμάχους προς το συμφέρον μιας υπερδύναμης», υποστήριξε.

Ο Πούτιν έφερε ως παράδειγμα τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ως θεσμό που έχει πέσει θύμα εξαναγκασμού για να υπηρετεί τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής ενός κράτους. «Ως αποτέλεσμα, αυτό το σημαντικό όργανο λειτουργεί από κεκτημένη ταχύτητα», συνέχισε.

«Μεταξύ των μυθικών, επινοημένων προβλημάτων και ανησυχιών είναι και η υστερία –γιατί δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω αλλιώς– που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ γύρω από τις προεδρικές εκλογές», πρόσθεσε αναφερόμενος στους ισχυρισμούς για κυβερνοεπιθέσεις εκ μέρους της Ρωσίας και για την «εύνοια» που δείχνει η Μόσχα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη δύναμη, δεν είναι μπανανία», συνέχισε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας.

Η Μόσχα είναι αποφασισμένη να εκκαθαρίσει τη «φωλιά των τρομοκρατών» στο Χαλέπι

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον για το θέμα της Συρίας, είπε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) για να τερματιστεί η αιματοχυσία δεν απέδωσαν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

Στην πραγματικότητα δεν δημιουργήθηκε ένα ενιαίο μέτωπο για να ηττηθεί η τρομοκρατία. Στην Ουάσινγκτον υπάρχουν δυνάμεις που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διασφαλίσουν ότι οι συμφωνίες μας δεν θα πετύχαιναν.

Δίνοντας στίγμα των προθέσεών του στο συριακό μέτωπο, ο Βλαντιμί Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εκκαθαρίσει τη «φωλιά των τρομοκρατών» στο Χαλέπι, παρά το γεγονός ότι στην πόλη ζουν και άμαχοι πολίτες,

Ο Πούτιν είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να θρηνεί για τους αμάχους παντού και όχι μόνο στο Χαλέπι, κάνοντας λόγο για πολίτες που σκοτώνονται σε περιοχές γύρω από τη Μοσούλη του Ιράκ, όπου είναι σε εξέλιξη μια ευρεία επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων και του διεθνούς συνασπισμού για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι καμπάνες θα πρέπει να χτυπούν για όλα τα αθώα θύματα. Όχι μόνο στο Χαλέπι.

Putin Valdai face 2016 10 27T155019Z 390070679 S1AEUJKGHNAA RTRMADP 3 USA ELECTION PUTIN TRUMP

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολουθεί συζήτηση στο διεθνές φόρουμ Valdai International Discussion Club στο Σότσι της Ρωσίας, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 - Πηγή: Sputnik/Kremlin/Mikhail Klimentyev via REUTERS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ