ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ένταση μεταξύ βουλευτών του Ερντογάν και βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP

Τουρκία: Ένταση μεταξύ βουλευτών του Ερντογάν και βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP
Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Selahattin Demirtaş) μιλά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ντιγιάρμπακιρ, κατά της σύλληψης την προηγούμενη ημέρα των δύο λαοφιλών και προερχόμενων από το κόμμα του συνδημάρχων της πόλης, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Sertac Kayar

Ένταση και διαπληκτισμοί μεταξύ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP και αυτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (ΗDP) σφράγισαν χθες την συνεδρίαση της ερευνητικής επιτροπής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η ένταση ξεκίνησε όταν βουλευτές του κουρδικού κόμματος κατηγόρησαν την επιτροπή ότι έδωσε την εντολή προσαγωγής της δημάρχου του Ντιγιάρμπακιρ, λέγοντας: «Χθες ακούσατε εδώ την Κισανάκ και δώσατε την εντολή προσαγωγής. Εσείς είστε πραξικοπηματίες».

Τελικά, οι βουλευτές του HDP αποχώρησαν από την αίθουσα μέσα σε κλίμα πόλωσης.

Νωρίτερα, χθες η τουρκική αστυνομία είχε συλλάβει τη δήμαρχο του Ντιγιάρμπακιρ, Γκιουλτάν Κισανάκ, πρώην βουλευτή του κουρδικού κόμματος (HDP) στο αεροδρόμιο της πόλης και τον συνδήμαρχο (σ.σ: όρος που χρησιμοποιείται από το HDP για τον αντιδήμαρχο) Φιράτ Ανλί, με εντολή της εισαγγελίας που διεξάγει έρευνα για την σχέση τους με την τρομοκρατία.

Την παραμονή του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά δήλωνε από το Ερζουρούμ ότι έχουν καθαιρεθεί 26 εκλεγμένοι δήμαρχοι, γιατί παρείχαν στήριξη με μέσα ή πόρους των δήμων στο PKK και συνέχιζε:

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την έκρηξη στο Μαζίνταγι, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της νομαρχίας και των επιθεωρητών μας. Προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε φορτηγό του Δήμου. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όποιος και να το επέτρεψε θα υποστεί τις συνέπειες και αυτό πράξαμε. Καθαιρέθηκαν με εντολή του υπουργείου των Eσωτερικών.

Το ιστορικό της απομάκρυνσης και σύλληψης δημάρχων

Σημείο καμπής στο κουρδικό ήταν το ένοπλο επεισόδιο στις 22 Ιουλίου του 2015 στο Τζεϊλάνπιναρ.

Δύο αστυνομικοί δολοφoνήθηκαν ενώ κοιμόταν στο σπίτι τους. Αρχικά, το PKK είχε ανακοινώσει ότι «αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε σαν αντίποινα στην πολύνεκρη επίθεση στο Σουρούτς», αλλά στη συνέχεια δεν ανέλαβε την ευθύνη. Την επίθεση στο Σουρούτς είχε πραγματοποιήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Μετά από αυτή την διπλή δολοφονία η κυβέρνηση αποφάσισε την πρώτη μεγάλη αεροπορική επιδρομή κατά του PKK μέσα στο Βόρειο Ιράκ.

Η ειρηνευτική διαδικασία για το κουρδικό είχε τελειώσει, αλλά δεν ανακοινώθηκε επίσημα.

Είχαν αρχίσει ήδη από το Ιούνιο του 2015 να εμφανίζονται μέσα σε μια νύχτα χαντάκια που περιέκλειαν ολόκληρες συνοικίες στα κέντρα των πόλεων της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι Κούρδοι αυτονομούσαν ολόκληρες συνοικίες μέσα στις πόλεις. Για πολλούς μήνες ακολούθησαν μάχες και απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Οι συνοικίες Nusaybin, Dargeçit, Sur, Silvan, Lice, Cizre, Hani, Bismil, Derik, Dargeçit, Silopi, Dicle, Yüksekova, Hazro, Arıcak, Varto, Bağlar, Sason, Kocaköy, Kayapınar, İdil, Yenişehir ήταν κάποιες από αυτές.

Μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, η στάση του HDP στο θέμα των χαντακιών προκάλεσε εντάσεις.

Οι συμπρόεδροι του κόμματος που ανακοίνωσαν ότι «τα χαντάκια είναι μέσο άμυνας του λαού», έθεσαν θέμα αυτονομίας. Μετά από σειρά δηλώσεων περί αυτονομίας, η έννοια «δημοκρατική αυτονομία» αναπτύχθηκε σε μια συγκέντρωση στο Ντιγιάρμπακιρ. Οι προτάσεις περιέγραφαν μια αυτονομία και αυτοδιοίκηση. Το κουρδικό κόμμα επεδίωκε να ανοίξει συζήτηση και με τα άλλα κόμματα αλλά δεν κατέστη δυνατό. Μετά την συγκέντρωση όπου ανακοινώθηκαν αυτές οι προθέσεις διατάχθηκαν έρευνες για πολλά στελέχη του κόμματος.

Ο τουρκικός στρατός μετά από ένα περίπου χρόνο μαχών μέσα στις πόλεις, ανακοίνωνε ότι είχαν χάσει τη ζωή τους 500 στρατιώτες και αστυνομικοί και 7.000 μέλη του PKK.

Μετά την ανακατάληψη συνοικιών κουρδικών πόλεων της Νοτιοανατολικής Τουρκίας τον περασμένο Ιανουάριο, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών όρισε νέες διοικήσεις σε δεκάδες δήμους, προβαίνοντας σε καθαίρεση των εκλεγμένων δημάρχων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αρχές προχώρησαν στις καθαιρέσεις με την κατηγορία παροχής στήριξης με οχήματα και μπουλντόζες του δήμου ή προπαγάνδα υπέρ του PKK που επιχειρούσε να αυτονομήσει περιοχές εντός της Τουρκίας.

Οι αντιδράσεις για αυτές τις καθαιρέσεις περιορίστηκαν σε οπαδούς του κουρδικού κόμματος και τις οργανώσεις νεολαίας του PKK.

Η 55χρονη Κισανάκ και ο Ανλί βάσει του νόμου κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα επικοινωνήσουν με τον δικηγόρο τους μετά από πέντε 24ωρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ