ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία ζητά τερματισμό της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Αιγαίο

Η Τουρκία ζητά τερματισμό της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Αιγαίο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ A.P. - Eurokinissi

Μέχρι τα τέλη του έτους επιθυμεί η Τουρκία να τερματιστεί η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που έχει στόχο την καταδίωξη των δικτύων που προωθούν μετανάστες στην Ευρώπη.

Ο τούρκος υπουργός Αμύνης Φικρί Ισίκ, εκτίμησε πως η αποστολή έχει στεφθεί υπό επιτυχία και δήλωσε: «Η αποστολή τούτη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει εκπληρώσει τους στόχους της. Δεν συντρέχει κανένας λόγος για να την παρατείνουμε χρονικά».

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη διήμερη σύνοδο (Τετάρτη – Πέμπτη) των ομολόγων του της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού.

«Ούτως, ή άλλως, είναι η Τουρκία εκείνη που εμποδίζει τις παράνομες διαβάσεις. Εμείς, στην Τουρκία, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι πλέον χρήσιμο για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να παραμένουν εδώ», είπε ο Ισίκ, προσθέτοντας πως η Άγκυρα επιθυμεί τον τερματισμό της αποστολής «έως τα τέλη του έτους».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτησε χθες την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντάς τον «προστιθέμενη αξία», όσον αφορά ιδίως την δυνατότητα που έχουν τα σκάφη του «να επιχειρούν τόσο στα ελληνικά, όσο και στα τουρκικά χωρικά ύδατα».

Από πλευράς της η γερμανίδα υπουργός Αμύνης Ούρσουλα φον ντερ Λάιν, τόνισε πως η αποστολή του ΝΑΤΟ «είναι προς το παρόν εξασφαλισμένη έως τα τέλη του έτους, μετά βλέπουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ