Συρία: Ρουκέτες, αεροπορικές επιδρομές, νεκροί άμαχοι και πείνα στο πολιορκημένο Χαλέπι
Πηγή: REUTERS/Ammar Abdullah

Πεδίο μάχης παραμένει το Χαλέπι, με τις συγκρούσεις και τις αεροπορικές επιδρομές να συνεχίζονται στα δυτικά της πόλης, μετά και την επίθεση των ανταρτών με σκοπό να σπάσει η πολιορκία του συριακού καθεστώτος.

Οι αντάρτες εξακολουθούν για δεύτερη μέρα σήμερα Σάββατο να εκτοξεύουν ρουκέτες με στόχο τις δυτικές συνοικίες της πόλης της Συρίας, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο οι Αμερικανοί κατηγορούν ότι «χρησιμοποιεί την πείνα σαν πολεμικό όπλο».

Από τις επιθέσεις των ανταρτών έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους 21 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο έλεγχος του Χαλεπιού –που είναι διαιρεμένο ανάμεσα στις συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες και στον δυτικό τομέα που ελέγχεται από το καθεστώς– θεωρείται καθοριστικός για τους εμπολέμους, προκειμένου να διασφαλίσουν την εξουσία στο βόρειο τμήμα της Συρίας, όπου μαίνεται από το 2011 εμφύλιος πόλεμος με αποτέλεσμα περισσότερους από 300.000 νεκρούς.

Προκειμένου να σπάσουν την πολιορκία, που επέβαλε στις ανατολικές συνοικίες ο στρατός του προέδρου Άσαντ, ομάδες ανταρτών εξαπέλυσαν χθες μεγάλη επιχείρηση από το εξωτερικό μέρος της πόλης, από τη δυτική πλευρά. "Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη δυτική περιφέρεια του Χαλεπίου, εκεί όπου οι αντάρτες κατάφεραν να προωθηθούν", ανέφερε το πρωί το Παρατηρητήριο.

Περισσότεροι από 1.500 μαχητές από τις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον των συνοικιών που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σε ένα μέτωπο 15 χλμ., ανέφερε την Παρασκευή το Παρατηρητήριο που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών.

Οι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν "το μεγαλύτερο μέρος" της συνοικίας Νταχίγιετ αλ-Άσαντ, νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, κοντά σε μια στρατιωτική ακαδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

"Οι αεροπορικές επιδρομές στην Νταχίγιετ αλ-Άσαντ είναι σφοδρές", ανέφερε το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με το οποίο, εξάλλου, "τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονται στις περιοχές των μαχών και στη δυτική περιφέρεια του Χαλεπίου, αλλά έχουν σταματήσει στις ανατολικές συνοικίες".

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέβη στην Νταχίγιετ αλ-Άσαντ ανέφερε πως σημειώνονται αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού που έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στη συνοικία.

"Ο επόμενος στόχος είναι η στρατιωτική ακαδημία και η συνοικία Χαμντανίγιε", στο δυτικό Χαλέπι που ελέγχεται από το καθεστώς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατιωτικός διοικητής, ο Αμπού Μουσταφά, μέλος ενός συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν ισλαμιστές αντάρτες και τζιχαντιστές, του Τζάις αλ-Φάταχ.

Οι μάχες, τα πυρά πυροβολικού και οι εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων που συγκλόνισαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης προκάλεσαν τουλάχιστον 18 θανάτους στις τάξεις των δυνάμεων του καθεστώτος και των μαχητών που πολεμούν στο πλευρό τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι αεροπορικές επιδρομές έθεσαν επίσης στο στόχαστρο την ανταρτοκρατούμενη συνοικία Σαλαχεντίν, που βρίσκεται στη διαχωριστική γραμμή, σύμφωνα με άλλον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην πλευρά των ανταρτών. "Σε λίγες ημέρες θα ανοίξουμε τον δρόμο στους πολιορκημένους αδελφούς μας", υποσχέθηκε ο Αμπού Μουσταφά.

2016 10 28T110727Z 1579631789 S1AEUJOEZVAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA OFFENSIVE

REUTERS/Ammar Abdullah

Οι ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου, όπου ζουν τουλάχιστον 250.000 κάτοικοι, βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας από τον Ιούλιο, δεν έχουν λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και είναι αντιμέτωπες με διατροφικές ελλείψεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε στις 22 Σεπτεμβρίου μεγάλη επίθεση για την ανακατάληψη του τομέα αυτού, όμως οι επιτυχίες του ήταν περιορισμένες, παρά την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και των φονικών βομβαρδισμών που προκάλεσαν περισσότερους από 500 θανάτους σύμφωνα με τον ΟΗΕ και την καταστροφή πολιτικών υποδομών, κυρίως νοσοκομείων.

Η Μόσχα ανακοίνωσε στη συνέχεια τη διακοπή των πληγμάτων στις ανατολικές συνοικίες αρχής γενομένης από τις 18 Οκτωβρίου, ενώ οι Δυτικοί έκαναν λόγο για "εγκλήματα πολέμου".

Αντιδρώντας στην επίθεση των ανταρτών, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θέλει να επαναλάβει τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι, όμως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι δεν είναι η "κατάλληλη στιγμή", λέγοντας ότι "χρειάζεται να παραταθεί η ανθρωπιστική παύση".

Η Ουάσινγκτον αμφισβήτησε τις δηλώσεις της Ρωσίας ότι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι έχουν σταματήσει. Κατηγόρησε επίσης το συριακό καθεστώς ότι χρησιμοποιεί την πείνα "σαν πολεμικό όπλο" αρνούμενο να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου.

2016 10 29T101606Z 1718999366 S1BEUJSYGKAB RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA OFFENSIVE

REUTERS/Ammar Abdullah

Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε το 2011 μετά την αιματηρή καταστολή από το καθεστώς ειρηνικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας. Περιπλέχθηκε στη διάρκεια των χρόνων με την εμπλοκή ξένων χωρών και δυνάμεων καθώς και τζιχαντιστικών ομάδων.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!