ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Όχι σε ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ - Τουλάχιστον 47 νεκροί σε μάχες

Υεμένη: Όχι σε ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ - Τουλάχιστον 47 νεκροί σε μάχες
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Mohamed al-Sayaghi

Την ώρα που τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους σε επιδρομές της συμμαχίας αραβικών κρατών, η οποία υποστηρίζει τον πρόεδρο της Υεμένης, στον πόλεμο με τους σιίτες αντάρτες Χούτι, ο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Χάντι συναντήθηκε με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ στο Ριάντ, αλλά «αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση» του Οργανισμού. Όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία, οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Άλλες πηγές που είναι ενήμερες για το περιεχόμενό του σχεδίου, ανέφεραν πως προβλέπει τον διορισμό ενός νέου αντιπροέδρου, μετά την αποχώρηση των ανταρτών από την πρωτεύουσα Σαναά και άλλες πόλεις και την παράδοση των βαρέων όπλων σε ένα τρίτο μέρος.

Ο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι θα κληθεί να μεταβιβάσει την εξουσία στον οριζόμενο αντιπρόεδρο, ο οποίος με την σειρά του θα διορίσει έναν πρωθυπουργό, που θα αναλάβει να σχηματίσει μια κυβέρνηση και να εκπροσωπεί τόσο το βόρειο όσο και το νότιο τμήμα της Υεμένης.

Οι αντάρτες Χούτι, που προέρχονται από τον βορρά, καταγγέλλουν ότι είχαν περιθωριοποιηθεί από τις κεντρικές αρχές.

Το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων sabanew.net, σε ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος αρνήθηκε να δεχθεί το σχέδιο αυτό και ανέφερε πως ο Χάντι είπε πως η πρόταση «το μόνο που κάνει είναι ότι ανοίγει την πόρτα σε περισσότερα δεινά και στον πόλεμο, δεν είναι σχέδιο ειρήνης».

Στο παρασκήνιο των συνομιλιών οι μάχες συνεχίζονται. Σύμφωνα με ιατρικές και στρατιωτικές πηγές, τριάντα αντάρτες και φυλακισμένοι σκοτώθηκαν το Σάββατο στη δυτική Υεμένη από αεροπορικές επιδρομές της αραβικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Κτήριο των υπηρεσιών ασφαλείας των σιιτών ανταρτών στη Ζαΐντια, βόρεια του λιμανιού της πόλης Χοντάιντα της δυτικής Υεμένης, όπου βρίσκονταν περίπου 40 κρατούμενοι των Χούτι, καταστράφηκε από δύο αεροπορικά πλήγματα. Σύμφωνα με τους αντάρτες τουλάχιστον 17 άμαχοι σκοτώθηκαν και σε μια επιδρομή στη νοτιοδυτική Υεμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ