ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στην πρώτη επέτειο από την τραγωδία του Colectiv

Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στην πρώτη επέτειο από την τραγωδία του Colectiv
Χιλιάδες ρουμάνοι πολίτες διαδηλώνουν σε μια κεντρική λεωφόρο του Βουκουρεστίου, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, στη μνήμη των συμπολιτών τους που είχαν χαθεί έναν χρόνο πριν στη φονική πυρκαγιά στο κλαμπ Colectiv Inquam Photos/Octav Ganea/via REUTERS

Χιλιάδες Ρουμάνοι πολίτες πήραν σήμερα μέρος σε μια σιωπηλή πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας Βουκουρέστι με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την φονική πυρκαγιά που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο της περιοχής, στοιχίζοντας την ζωή σε 64 ανθρώπους.

Εκείνη η τραγωδία πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις κατά της κουλτούρας της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα της χώρας, που οδήγησαν τελικά στην παραίτηση της κυβέρνησης του Βίκτορ Πόντα (Victor Ponta).

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι οι οποίοι κρατούσαν λουλούδια και κεριά κατέκλυσαν τους δρόμους με κατεύθυνση την περιοχή του κλαμπ Colectiv, για να καταγγείλουν ότι η διαφθορά συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα στη Ρουμανία και η χώρα δεν διαθέτει επαρκή μέσα για να αποτρέψει ή να αντιμετωπίσει την επόμενη τραγωδία.

Η φωτιά ξέσπασε την 30η Οκτωβρίου του 2015, όταν πυροτεχνήματα που ερρίφθησαν κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του ροκ συγκροτήματος Goodbye to Gravity προκάλεσαν ανάφλεξη στο εύφλεκτο αφρώδες υλικό που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κέντρου.

Πανικόβλητοι οι θαμώνες του κλαμπ προσπαθούσαν να εξέλθουν από τη μοναδική έξοδο. Πολλοί από τους 350 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα παγιδεύτηκαν. Εξήντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.

Collectiv palace 2016 10 30T165954Z 1519972435 S1BEUJZFXIAA RTRMADP 3 ROMANIA FIRE MARCH

Πολίτες του Βουκουρεστίου διαδηλώνουν σε κεντρική λεωφόρο της ρουμανικής πρωτεύουσας μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, κατά τη διάρκεια πορείας μνήμης για τα θύματα της τραγωδίας του Colectiv έναν χρόνο πριν - Πηγή: Inquam Photos/Octav Ganea/via REUTERS

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες του κλαμπ είχαν επιτρέψει την είσοδο παραπάνω ανθρώπων από όσους προέβλεπαν οι προδιαγραφές του και ότι το Colectiv δεν διέθετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφαλή ρίψη πυροτεχνημάτων, ούτε είχε επαρκείς εξόδους διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η εταιρεία δε που είχε αναλάβει την εκδήλωση χρησιμοποίησε πυροτεχνήματα εξωτερικής χρήσης.

Οι τοπικές αρχές του Βουκουρεστίου χορήγησαν εντούτοις άδεια λειτουργίας και επιθεωρητές ασφάλειας επέτρεψαν να παραμείνει ανοιχτό το κέντρο παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε άδεια πυροπροστασίας. Οι εισαγγελείς παρέπεμψαν σε δίκη όλους τους εμπλεκόμενους.

«Η Ρουμανία σήμερα δεν είναι η ίδια σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν», δήλωσε ο ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις (Klaus Iohannis), καθώς άφηνε λίγα λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας νωρίτερα σήμερα.

Οι πολίτες έχουν περισσότερες προσδοκίες. Εμείς έχουμε καθήκον να μην επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτή η τραγωδία, να θυμόμαστε και να μην ξεχάσουμε ποτέ τους αθώους που έχασαν την ζωή τους εδώ στο Colectiv.

Collective girls 2016 10 30T170005Z 845580565 S1BEUJZFXTAB RTRMADP 3 ROMANIA FIRE MARCH

Μια γυναίκα αγκαλιάζει τα παιδιά της, καθώς παρακολουθεί τις εκδηλώσεις μνήμης για τους 64 ανθρώπους που χάθηκαν στην πυρκαγιά του Colectiv, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, στο Βουκουρέστι - Πηγή: Inquam Photos/Octav Ganea/via REUTERS

Το δυστύχημα πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, με αιτήματα κατά της διαφθοράς, της αποφυγής ανάληψης ευθυνών και της πολιτικοποιημένης δημόσιας διοίκησης.

Ωστόσο, σήμερα πολλοί πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια πραγματική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις.

«Δεν μάθαμε πολλά απ’ όσα συνέβησαν», δήλωσε ο Ράζναν Μπραϊλένου (Răzvan Brăileanu), δημοσιογράφος και μουσικός που επέζησε από την φωτιά.

Collectiv angel 2016 10 30T171633Z 621454830 S1BEUJZHJTAA RTRMADP 3 ROMANIA FIRE MARCH

Άγαλμα στο Βουκουρέστι απεικονίζει έναν άγγελο που μεταφέρει τις ψυχές των 64 ανθρώπων που χάθηκαν στην πυρκαγιά του Colectiv. Η φωτογραφία τραβήχτηκε έναν ακριβώς χρόνο μετά το τραγικό γεγονός, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 - Πηγή: Inquam Photos/Octav Ganea/via REUTERS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ