ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους - Τι λένε οι σεισμολόγοι (pics)

Ιταλία: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους - Τι λένε οι σεισμολόγοι (pics)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλλη μία νύχτα τρόμου και αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι της Ιταλίας μετά τον ισχυρό σεισμό εντάσεως 6,5 Ρίχτερ που «χτύπησε» το κεντρικό μέρος της χώρας το πρωί της Κυριακής.

Οι μετασεισμοί ξεπέρασαν τους 200, με τον πιο ισχυρό στις 5 τα ξημερώματα περίπου, εντάσεως 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, με ένα μαξιλάρι και μία κουβέρτα στο χέρι, ενώ προσπαθούν να συνέλθουν από τον πιο ισχυρό σεισμό που χτύπησε στην χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

italy2

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο σεισμός ισοπέδωσε πολλά ιστορικά κτίρια της Ιταλίας ενώ τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, 25.000 μόνο στην περιφέρεια Μάρκε.

italy1

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ωστόσο, το κυριότερο και πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει κανένας νεκρός ή αγνοούμενος από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου. Οι τραυματίες είναι είκοσι, αλλά κανείς τους, ευτυχώς, δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Τέσσερις σεισμοί σημειώθηκαν σε τρεις μήνες στην ίδια περιοχή της Ιταλίας. Γιατί όμως ο Εγκέλαδος «χτυπά» την κεντρική Ιταλία; Και τι φοβούνται οι σεισμολόγοι;

Η κεντρική Ιταλία έχει μία μακρά ιστορία από καταστροφικούς σεισμούς. Το 1915 λόγω ενός ισχυρού σεισμού περίπου 32.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

italy3

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Οι πρόσφατοι σεισμοί συνδέονται μεταξύ τους και είναι μέρος μίας συνεχιζόμενης δραστηριότητας σε μία περιοχή με υψηλή σεισμική επικινδυνότητα» ανέφερε στο CNNi ο σεισμολόγος Gavin Hayes. Σύμφωνα με τον ίδιο η κεντρική Ιταλία έχει μία σειρά από ρήγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο των σεισμών.

italy4

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τους σεισμούς, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η συμπεριφορά της γης είναι φυσιολογική» τόνισε ο σεισμολόγος Steve Tatham στο CNNι. Υπογράμμισε επίσης ότι «είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλοι σεισμοί, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μετασεισμική ακολουθία, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και μήνες».

italy6

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ