ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Πριν από δέκα χρόνια η Τουρκία έμοιαζε με αναδυόμενη δημοκρατία

Washington Post: Πριν από δέκα χρόνια η Τουρκία έμοιαζε με αναδυόμενη δημοκρατία
REUTERS/Murad Sezer

"Πριν από περίπου μια δεκαετία, η Τουρκία έμοιαζε ως αναδυόμενη δημοκρατία, μια ζωντανή κοινωνία πολιτών με -σχετικά- ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης".

Όχι πια, καταγγέλλει η Washington Post σε άρθρο της με αφορμή τις διώξεις κατά της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ και σημειώνει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εγκαταλείψει τη δημοκρατία και οικοδομεί την λατρεία προς το ισχυρό του πρόσωπο.

"Το τελευταίο κατρακύλισμα ήρθε τη Δευτέρα, όταν η αστυνομία συνέλαβε τον διευθυντή και στελέχη μίας σημαντικής εφημερίδας της αντιπολίτευσης, ένα από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που εξακολουθούν να είναι επικριτικά προς τον κ. Ερντογάν", αναφέρεται στο κύριο άρθρο της Washington Post με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου.

Η εφημερίδα απαριθμεί τα εντάλματα σύλληψης κατά των ανθρώπων της εφημερίδας και τα προσθέτει στους 140 τούρκους δημοσιογράφους που παραμένουν στη φυλακή, στο πρόσφατο κλείσιμο 15 επιπλέον μέσων ενημέρωσης, --στην πλειοψηφία τους κουρδικών.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 151η θέση του παγκόσμιου Index για την Ελευθερία του Τύπου των 180 χωρών, κάπου ανάμεσα στο Τατζικιστάν και το Κονγκό.

"Ο κ. Ερντογάν οικοδομεί ένα είδος αυταρχικού καθεστώτος με πυρήνα την προσωπική του ισχύ, αντικαθιστώντας επικριτικά μέσα ενημέρωσης με φερέφωνα, πνίγοντας τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και απολύοντας χιλιάδες πανεπιστημιακούς με συνοπτικές διαδικασίες. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο πογκρόμ, που ξεριζώνει την καρδιά όποιας ελπίδας έχει απομείνει για μία δημοκρατία που εξαρτάται από τις ανεξάρτητες φωνές και τον απρόσκοπτο πολιτικό ανταγωνισμό, αναφέρεται στο κύριο άρθρο που συνεχίζει με την απαρίθμηση των δεκάδων χιλιάδων απολυμένων και συλληφθέντων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα υπερβολικά σιωπηλές. Ο κ. Ερντογάν συγκρατεί ένα κύμα προσφύγων του συριακού πολέμου προς την Ευρώπη και η Τουρκία έχει κρίσιμο ρόλο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τα προβλήματα αυτά ειναι σοβαρά, αλλά δεν πρέπει να εμποδίσουν τις ΗΠΑ να καταγγείλουν τις αυθαίρετες κρατήσεις, την δίωξη της κοινωνίας των πολιτών και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνηθίζουν να χαρακτηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα «οικουμενικές αξίες» όταν καταπατώνται στην Κίνα και τη Ρωσία. Δεν είναι λιγότερο οικουμενικές όταν καταπατώνται στην Τουρκία", καταλήγει το άρθρο της η Washington Post.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ