ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Ιταλία: Το έδαφος μετακινήθηκε κατά 70 εκατοστά εξαιτίας των δονήσεων

Σεισμός Ιταλία: Το έδαφος μετακινήθηκε κατά 70 εκατοστά εξαιτίας των δονήσεων
REUTERS/ REMO CASILLI

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών που έπληξε την Κυριακή την κεντρική Ιταλία ήταν τόσο ισχυρή, ώστε το επίπεδο του εδάφους μετακινήθηκε κατά τόπους έως και 70 εκατοστά προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Ερευνητές του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (CNR) και του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), ανακάλυψαν βάσει δορυφορικών φωτογραφιών πως η παραμόρφωση του γήινου φλοιού σ’αυτή την ορεινή περιοχή εκτείνεται σε 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η μετατόπιση του εδάφους έχει σημειωθεί στην περιφέρεια του Καστελούτσο, κοντά στη Νόρτσια, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, ανακοίνωσε την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών. Φωτογραφίες από ένα ελικόπτερο των Ιταλών πυροσβεστών δείχνουν πως το βουνό έχει σπάσει σε περιοχές γύρω από τη Νόρτσια.

«Μια τέτοια μετατόπιση είναι μάλλον πέραν του συνηθισμένου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CNR Μάρκο Φερατσόλι και διευκρίνισε ότι κατά τον σεισμό που είχε σημειωθεί στις 24 Αυγούστου στην ίδια περιφέρεια, ο γήινος φλοιός δεν είχε μετακινηθεί περισσότερο από 18 εκατοστά.

Από την Κυριακή, ο σεισμός αυτός, ο οποίος δεν προκάλεσε θύματα, έχει ακολουθηθεί από περίπου 1.100 μετασεισμούς, μεταξύ των οποίων 240 δονήσεις μεγέθους μεταξύ 3 και 4 βαθμών και 19 δονήσεις μεγέθους μεταξύ 4 και 5 βαθμών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε λίγο πριν από τις 09:00 (τοπική ώρα) το πρωί της Τρίτης και είχε μέγεθος 4,8 βαθμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ