ΚΟΣΜΟΣ

Οι μικρότερες σε διάρκεια πτήσεις στον κόσμο

Οι μικρότερες σε διάρκεια πτήσεις στον κόσμο
CNN International

Γιατί να πας οδικώς στον προορισμό σου αν μπορείς να πετάξεις; Ακόμα και αν αυτός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από εκεί που βρίσκεσαι;

Σήμερα Τετάρτη (2/10) εγκαινιάζεται η πρώτη μικρότερη σε διάρκεια διεθνής εμπορική πτήση παγκοσμίως. Πρόκειται για μια πτήση που συνδέει το St. Gallen-Altenrhein της Ελβετίας με το Friedrichshafen της Γερμανίας και διαρκεί οκτώ λεπτά για μια απόσταση 20 χιλιομέτρων.

Ανάμεσα στις δύο πόλεις βρίσκεται η λίμνη Constance και η πτήση αυτή θα εξυπηρετείται από μια μικρή αυστριακή αεροπορική εταιρεία, τη Viennaline. Το Friedrichshafen θα είναι η πρώτη στάση, αφού η διαδρομή θα συνεχίζεται έως την Κολωνία της Γερμανίας και μόλις ένα 10% των επιβατών εκτιμάται ότι θα επιλέγουν αυτό τον τρόπο μετακίνησης.

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ 2

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια αυστριακή εταιρεία βρέθηκε κοντά στο να σπάσει το ρεκόρ της μικρότερης σε διάρκεια πτήσης. Αν και το σχέδιο δεν ευοδώθηκε, το 2015, η Flyniki σκεφτόταν να πραγματοποιεί πτήσεις από τη Βιέννη προς τη γειτονική Μπρατισλάβα, απόστασης 50 χιλιομέτρων.

Υπάρχουν, όμως και άλλες πτήσεις, κατά τις οποίες, ενώ δεν έχεις προλάβει καλά-καλά να απογειωθείς, έχεις φτάσει κιόλας στον προορισμό σου.

Σκοτία

Μία μικρή υδάτινη λωρίδα χωρίζει τα νησιά Orkney και Papa Westray στις ακτές της Σκοτίας. Η σκοτσέζικη εταιρεία Loganair συνδέει τα δύο αυτά μικροσκοπικά νησιά εδώ και 50 χρόνια σε μια πτήση που διαρκεί από 53 δευτερόλεπτα έως κάτι παραπάνω από 1 λεπτό, ανάλογα με τον άνεμο.

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ 3

Πρόκειται για την μικρότερη σε διάρκεια πτήση και χρησιμοποιείται από τους κατοίκους των νησιών για τις καθημερινές τους μετακινήσεις στο χώρο εργασίας τους.

Παπούα (Ινδονησία)

Τις χωρίζουν μόνο δύο χιλιόμετρα, ωστόσο, για να φτάσει κάποιος από τη μία στην άλλη, θα πρέπει να διασχίσει μια πυκνή ζούγκλα. Πρόκειται για τις περιοχές Kegata και Apowo στην Παπούα της Ινδονησίας. Για το λόγο αυτό, ένας Βρετανός πιλότος πραγματοποιεί πτήσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει όσους θέλουν να μεταβούν από την μία περιοχή στην άλλη. Παρόλο που δεν πρόκειται για μια κανονική εμπορική πτήση, το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει μέχρι και δέκα επιβάτες τη φορά, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν το μαγευτικό τοπίο.

Μαρόκο-Γιβραλτάρ

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ 4

Μόλις 69 χιλιόμετρα χωρίζουν την Ευρώπη από την Αφρική, στο στενό του Γιβραλτάρ. Τα γρήγορα πλοία πραγματοποιούν συνέχεια αυτή τη διαδρομή. Ωστόσο, για όσους θέλουν να αποφύγουν το νερό, υπάρχει και η εναλλακτική που δίνει η Royal Air Maroc, στην πτήση που συνδέει το Tangiers (στο βόρειο άκρο το Μαρόκο) με το Γιβραλτάρ.

Kinshasa (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) – Brazzaville (Δημοκρατία του Κονγκό)

Ο ποταμός Κόνγκο χωρίζει την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Kinshasa, από την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κονγκό Brazzaville. Δύο αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν καθημερινά πτήσεις που συνδέουν τις δύο πρωτεύουσες, μία απόσταση 26 χιλιομέτρων.

Καναδάς

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ 5

Η διαδρομή που συνδέει οδικώς το Τορόντο με τον Νιαγάρα στον Καναδά είναι 85 μίλια κατά μήκος της λίμνης Οντάριο, αλλά παίρνει μόλις 15 λεπτά με το αεροπλάνο. Έτσι καθίσταται πολύ εύκολη η πρόσβαση σε όσους επιθυμούν να επισκεφτούν τους διάσημους καταρράκτες του Νιαγάρα.

The world's shortest airline routes

By Miquel Ros, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ