ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: 86χρονη κατηγορείται για παράνομο downloading video game

Καναδάς: 86χρονη κατηγορείται για παράνομο downloading video game
twitter

Ακούγεται παράξενη, είναι, όμως, πραγματική ιστορία και συνέβη στον Καναδά.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα από τον Καναδά βρέθηκε πρόσφατα μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς οι Αρχές την κατηγόρησαν για παράνομο «κατέβασμα» ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Η 86χρονη Κριστίν ΜακΜίλαν έλαβε πρόσφατα ένα γράμμα στο οποίο κατηγορείτο για παράνομο κατέβασμα του παιχνιδιού Metro 2033, παρόλο που η ίδια δεν έχει ιδέα πώς γίνεται κάτι τέτοιο. Αντιμετωπίζει ωστόσο πρόστιμο χιλιάδων δολαρίων. Εκπρόσωπος της εταιρείας που απέστειλε το γράμμα δήλωσε αργότερα ότι το περιστατικό αποτελεί μια «ατυχή ανωμαλία».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επικαλούμενο δημοσίευμά του βρετανικού BBC, στον Καναδά είναι υποχρεωτικό για τους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ να διαβιβάζουν τις φυσικές διευθύνσεις των ανθρώπων που, από τις IP τους, φαίνεται ότι αποτελούν «πηγή» παράνομου downloading.

Ο κανονισμός προβλέπει ότι η ειδοποίηση παράβασης που εκδίδεται από τους ιδιοκτήτες περιεχομένου θα πρέπει να αποστέλλεται στους χρήστες.

«Ήταν για μένα μεγάλη έκπληξη. Είμαι 86 ετών, κανείς άλλος δεν έχει πρόσβαση στον υπολογιστή μου εκτός από εμένα, αλλά γιατί να ήθελα να κατεβάσω ένα παιχνίδι πολέμου;» δήλωσε η ΜακΜίλαν στο καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

Όπως εξήγησε η ίδια, στην αρχή νόμιζε ότι πρόκειται για κάποιου είδους απάτη, ωστόσο όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον πάροχο υπηρεσιών Ίντερνετ αντελήφθη ότι οι ειδοποιήσεις ήταν απόλυτα νόμιμες.

Η ΜακΜίλαν δήλωσε στο CBC ότι «φαίνεται πως αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ανόητο κομμάτι της νομοθεσίας».

Εδώ και μερικά χρόνια, οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων, όπως προγραμματιστές παιχνιδιών και κινηματογραφικά στούντιο, συνήθως προσλαμβάνουν τρίτες εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να συλλέξουν τα χρήματα από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για παράνομο downloading.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ