ΚΟΣΜΟΣ

Κουρδική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας

Κουρδική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας
REUTERS / KHALIL ASHAWI

Ένας αραβοκουρδικός συνασπισμός στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «ηγηθεί» της εκστρατείας για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα, προπύργιό της οργάνωσης στη Συρία, προσθέτοντας τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στην επιχείρηση.

«Θα πραγματοποιηθεί μια εκστρατεία υπό τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για την απελευθέρωση της Ράκα», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, Τάλαλ Σίλο.

«Το ζήτημα της συμμετοχής της Τουρκίας έχει διευθετηθεί», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει τουρκική συμμετοχή».

Οι Κούρδοι αντάρτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του ΙΚ στη Συρία και μόλις ανακατέλαβαν το στρατηγικό προπύργιο των τζιχαντιστών στη Μανμπίτζ. Παρόλα αυτά η Τουρκία τους θεωρεί τρομοκράτες.

Ο τουρκικός στρατός και συμμαχικές του ομάδες Σύρων ανταρτών ενεπλάκησαν σε μάχες την προηγούμενη εβδομάδα με τις SDF στη βορειοδυτική Συρία, όπου και οι δύο πλευρές επιθυμούν να πάρουν εδάφη από τον κοινό τους εχθρό, που δεν είναι άλλος από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα ενοχλείται από τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζουν στο εσωτερικό του SDF οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια κουρδική πολιτοφυλακή, η οποία θεωρεί ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ