ΚΟΣΜΟΣ

ΜΚΟ κατά Facebook για την λογοκρισία των δημοσιευμάτων

ΜΚΟ κατά Facebook για την λογοκρισία των δημοσιευμάτων
REUTERS/Dado Ruvic

Περίπου 70 οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέστειλαν, από κοινού, επιστολή στο Facebook, απαιτώντας από την εταιρεία να παράσχει διευκρινήσεις, σχετικά με την πολιτική αφαίρεσης περιεχομένου από την πλατφόρμα.

Στην επιστολή τους οι ΜΚΟ υποστηρίζουν, ότι η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει επανειλημμένα αφαιρέσει αναρτήσεις που τεκμηριώνουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην επιστολή, η οποία απεστάλη προσωπικά στον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, οι οργανώσεις εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για θέματα λογοκρισίας, ιδίως όταν αναρτήσεις αφαιρούνται μετά από αίτημα των αστυνομικών αρχών.

«Η εταιρεία σας αποκτά έναν ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο στον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης που κυκλοφορούν μέσω της δημόσιας σφαίρας. Τα νέα δεν διαμοιράζονται απλά στο Facebook: εκεί γίνονται “κομμάτια”», αναφέρεται στην επιστολή.

Facebook 1

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τα πρόσφατα περιστατικά όπου το Facebook λογόκρινε περιεχόμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως αυτό που απεικονίζει την αστυνομική βία».

Facebook 2

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Guardian, οι οργανώσεις αναφέρθηκαν στην απενεργοποίηση του λογαριασμού της Κορίν Γκέινς, της 23χρονης που σκοτώθηκε στις ΗΠΑ από τα πυρά αστυνομικών στις αρχές Αυγούστου, την αφαίρεση ιστορικών φωτογραφιών, όπως το «Κορίτσι της Ναπάλμ» (κάτι για το οποίο ζητήθηκε συγγνώμη από το Facebook), καθώς και την απενεργοποίηση λογαριασμών Παλαιστινίων δημοσιογράφων.

«Όταν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας στρέφονται στην πλατφόρμα σας προκειμένου να παρουσιάσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους γεμάτες αδικία, τότε το Facebook έχει την ηθική υποχρέωση να προστατεύσει αυτό το περιεχόμενο. Όταν όμως το Facebook λογοκρίνει μονομερώς το περιεχόμενο των χρηστών, στο οποίο απεικονίζεται η αστυνομική βία, μετά από απαίτηση των αρχών, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που πληγώνει ακόμα περισσότερο και σιωπά περιθωριοποιημένες κοινότητες», αναφέρεται ακόμα.

Από την πλευρά του ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων απάντησε δια εκπροσώπου του ότι έχουν λάβει την επιστολή και τη μελετούν. Ο ίδιος απαντά:

Όπως είχαμε πει και πρόσφατα, είναι ευπρόσδεκτα οποιαδήποτε σχόλια από την κοινότητά μας καθώς αρχίζουμε να επιτρέπουμε όλο και περισσότερες αναρτήσεις τις οποίες οι χρήστες βρίσκουν άξιες ενδιαφέροντος ή σημαντικές για το δημόσιο συμφέρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ