ΚΟΣΜΟΣ

Τερέζα Μέι: Δεν θα εκτροχιάσει το Brexit η δικαστική απόφαση

Τερέζα Μέι: Δεν θα εκτροχιάσει το Brexit η δικαστική απόφαση

Διαβεβαιώσεις ότι η απόφαση του Ανωτέρου Δικαστηρίου της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία είναι απαραίτητη η έγκριση του κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit, δεν θα εκτροχιάσει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, αναμένεται να δώσει η Τερέζα Μέϊ στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία.

Η απόφαση του Ανωτέρου Δικαστηρίου αναφέρει πως μόνο το κοινοβούλιο έχει την εξουσία να δώσει το έναυσμα για τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, απορρίπτοντας το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, που δεν θεωρούσε αναγκαία την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Με βάση αυτή την απόφαση η Τερέζα Μέϊ δεν μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 50, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου, ενώ το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πρωτίστως να συζητηθεί στη Βουλή και οι βουλευτές θα είναι εκείνοι που θα αποφανθούν πώς και πότε θα συνταχθεί η επιστολή με την οποία θα ζητείται η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Όπως εξήγησε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, σε περίπτωση που η δικαστική απόφαση επικυρωθεί, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ψηφιστούν πράξεις τόσο από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όσο και από τη Βουλή των Λόρδων, για να ξεκινήσει η διαδικασία της αποχώρησης.

Η έγκριση αυτών των κοινοβουλευτικών αποφάσεων θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από την έγκριση απλών ψηφισμάτων και πιθανόν θα καθυστερήσει τα σχέδια της κυβέρνησης υπό την Τερέζα Μέι να κινήσει τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ως τα τέλη του Μαρτίου, διευκρίνισε ο Ντέιβις.

Η Τερέζα Μέι πάντως, στην τηλεφωνική επικοινωνία της με τον πρόεδρο της Κομισιόν, πρόκειται να τον διαβεβαιώσει ότι τα σχέδια δεν πρόκειται να αλλάξουν εξαιτίας της δικαστικής απόφασης και η διαδικασία εξόδου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο.

Πάντως η βρετανική κυβέρνηση άσκησε έφεση ενάντια στην απόφαση του Ανωτέρου Δικαστηρίου, η οποία πλέον θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας παράλληλα πως «η υπόθεση αφορά το συνταγματικό δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι τους κανόνες της ΕΕ. Δεν είναι αυτό το θέμα, οπότε η προσδοκία είναι ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί επ’ αυτού».

Οι βρετανικές εφημερίδες «υποδέχθηκαν» ψυχρά την απόφαση του δικαστηρίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα. «Πρέπει να φύγουμε από την ΕΕ», «Εχθροί του λαού», «Δικαστές εναντίον λαού», είναι κάποιοι από τους πιο χαρακτηριστικούς τίτλους, ενώ δεν λείπουν και οι επιθέσεις-σε προσωπικό επίπεδο-κατά της Τζίνα Μίλερ, της επικεφαλής της εκστρατείας που είχε σαν αποτέλεσμα το Brexit να φτάσει ως τις δικαστικές αίθουσες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ