ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δακρυγόνα εναντίον Κούρδων διαδηλωτών (pics)

Τουρκία: Δακρυγόνα εναντίον Κούρδων διαδηλωτών (pics)
reuters

Με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, η τουρκική αστυνομία διέλυσε τις συγκεντρώσεις των Κούρδων διαδηλωτών αλλά και τις συγκεντρώσεις των διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν πορεία συμπαράστασης προς την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

Η τεράστια επιχείρηση εκκαθάρισης συνεχίζεται στην Τουρκία, με τις δικαστικές αρχές να διατάζουν τη φυλάκιση των ηγετών του κουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, όπως και άλλων τεσσάρων βουλευτών. Την ίδια στιγμή, πολλά από τα στελέχη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί.

Σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η σύλληψη 12 Κούρδων πολιτικών παραγόντων, με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Το κεντρικό σύνθημα που επικράτησε στις διαδηλώσεις, ήταν: «Ελευθερία στους Κούρδους» και «Ανεξαρτησία για τους Κούρδους».

H αστυνομία χρησιμοποίησε μάνικες νερού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης εναντίον των Κούρδων διαδηλωτών.

Τουλάχιστον 22 προσαγωγές και πολλοί τραυματίες σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Αττάλεια.

turkey1 515 355
turkey2
turkey3
turkey4
turkey5
turkey6

πηγή: reuters

Και στη συγκέντρωση υπέρ της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, οι διαδηλωτές διαλύθηκαν με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση.

Οι συγκεντρωμένοι σκόπευαν να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τα γραφεία της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας.

Η ίδια εικόνα και στην Άγκυρα, με τους διαδηλωτές να διαλύονται με νερό και δακρυγόνα.

Όπως λένε οι διαδηλωτές, η τουρκική κυβέρνηση «μπλόκαρε» την πρόσβαση στα social media έτσι ώστε οι εικόνες βίας να μην ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

7

Οι αντιδράσεις των Κούρδων δεν περιορίστηκαν στην Τουρκία. Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, οι κοινότητες των Κούρδων βγήκαν στους δρόμους. Και στην Αθήνα, αρκετοί ήταν εκείνοι που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος, με κουρδικές σημαίες και συνθήματα εναντίον του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ