ΚΟΣΜΟΣ

Απεβίωσε η Τζάνετ Ρίνο, πρώτη γυναίκα υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (pics)

Απεβίωσε η Τζάνετ Ρίνο, πρώτη γυναίκα υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (pics)
Reuters Photographer / Reuter

Μια σημαντική προσωπικότητα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, από επιπλοκές της νόσου Πάρκινσον. Ο λόγος για τη Τζάνετ Ρίνο, την πρώτη γυναίκα υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, που υπηρέτησε τη συγκεκριμένη θέση για οκτώ χρόνια, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

Η μακροβιότερη υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον 20ό αιώνα υπηρέτησε από το 1993 έως το 2001. Ξεκίνησε, μάλιστα, τη θητεία της με τους χειρότερους οιωνούς, καθώς τον πρώτο κιόλας μήνα συνέδεσε το όνομά της με τη σφαγή του Γουέικο.

reno2

Reuters Photographer / Reuter

Έπειτα από περίπου 50 ημέρες διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ειδικούς διαπραγματευτές και τον επικεφαλής αίραισης των Δαβιδιανών στην ομώνυμη πόλη του Τέξας, η Ρίνο έδωσε εντολή για έφοδο ώστε να απελευθερωθούν από κτιριακό συγκρότημα όσοι παρέμεναν εντός, με τη θέλησή τους και δηλώνοντας πίστη στον αρχηγό, David Koresh. Η έφοδος αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 76 ζωές.

reno1

Reuters Photographer / Reuter

Η Ρίνο διαγνώσθηκε με τη νόσο του Πάρκινσον το 1995, μόλις δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Πάλεψε με σθένος την αρρώστιά της και δεν εγκατέλειψε τα κοινά ούτε μετά το τέλος της θητείας της. Ήταν απόφοιτος του Χάρβαρντ ενώ εργάστηκε ως δικηγόρος στο Μαϊάμι, όπου και πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ