ΚΟΣΜΟΣ

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Οι πρόσφυγες πρέπει να προστατευτούν ενόψει του χειμώνα

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Οι πρόσφυγες πρέπει να προστατευτούν ενόψει του χειμώνα
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία Σύριων προσφύγων από το Κέντρο Φιλοξενίας της Μυρσίνης για την ποιότητα του φαγητού και την διαβίωση τους, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, στα Λεχαινά Ηλείας EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Μια ακόμα μη κυβερνητική οργάνωση, το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), έρχεται να εκφράσει την ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς και τα hot spot, ιδίως ενόψει του χειμώνα που έρχεται.

Σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο τονίζει πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, καθώς συν τοις άλλοις, οι σκηνές τους πλημμυρίζουν με τις βροχές.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και οι ελληνικές αρχές, αντικαθιστούν βεβαίως σκηνές με προκατασκευασμένες οικιστικές μονάδες σε ορισμένα από τα –πάνω από 40– στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε 15 από τις δομές φιλοξενίας σχεδιάζονται βελτιώσεις, όπως εγκατάσταση θέρμανσης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο:

Πολλά απ' τα μεγαλύτερα και χειρότερα στρατόπεδα όπου ζουν χιλιάδες άνθρωποι, θα παραμείνουν ουσιαστικά ακατάλληλα για το χειμώνα. Η κυβέρνηση λέει ότι σχεδιάζει να κλείσει τις περισσότερες από αυτές τις εγκαταστάσεις μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά αν οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες κατάλληλες θέσεις, θα βρεθούν σύντομα εκτεθειμένοι εξαιτίας της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, χωρίς κατάλληλη στέγη.

Για το άμεσο μέλλον, το Παρατηρητήριο προτείνει την κατάλληλη διαμόρφωση των δομών, ώστε να αντιμετωπιστεί ο χειμώνας. Εκτιμά, ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα οι καταυλισμοί θα πρέπει να καταργηθούν.

«Με σχεδόν 128 εκατομμύρια ευρώ που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την ελληνική κυβέρνηση και 370 εκατομμύρια ευρώ να έχουν δοθεί στους οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της UNHCR, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αποτυχία να παρέχονται ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο», καταλήγει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους για το μέλλον των προσφύγων ενόψει του χειμώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ