ΚΟΣΜΟΣ

H Mέρκελ φοβάται κυβερνοεπίθεση από τη Ρωσία στις εκλογές του 2017

H Mέρκελ φοβάται κυβερνοεπίθεση από τη Ρωσία στις εκλογές του 2017
Η Ανγκέλα Μέρκελ με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ REUTERS/Axel Schmidt

Φόβους ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποπειραθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το 2017 είτε μέσω κυβερνοεπιθέσεων είτε με εκστρατείες παραπληροφόρησης, εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ.

Όπως είπε η κ. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ στο Βερολίνο ανάλογες, κινήσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε πληροφορίες που προέρχονται από τη Ρωσία, αλλά επίσης και με επιθέσεις μέσω διαδικτύου η προέλευση των οποίων είναι ρωσική, όπως επίσης και με τη διασπορά ψευδών πληροφοριών», είπε η κ. Μέρκελ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να γίνουν στη Γερμανία κυβερνοεπιθέσεις ανάλογες με αυτές που κατήγγειλε ότι υπέστη, η Χίλαρι Κλίντον. Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ υποστήριξαν ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να βρισκόταν πίσω από τις συγκεκριμένες επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι διεξήγαγαν εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων σε διεθνές επίπεδο τόσο για κατασκοπευτικούς σκοπούς όσο και για δολιοφθορές. Στόχοι στη Γερμανία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έγιναν τόσο η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, όσο και πολιτικά κόμματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ