ΚΟΣΜΟΣ

Ασάντζ: Δεν στηρίζουμε τον Τραμπ, θα συνεχίζουμε να δημοσιεύουμε απόρρητα έγγραφα

Ασάντζ: Δεν στηρίζουμε τον Τραμπ, θα συνεχίζουμε να δημοσιεύουμε απόρρητα έγγραφα

Τις επικρίσεις σχετικά με το ρόλο που έπαιξαν τα Wikileaks στις αμερικανικές εκλογές, αποκαλύπτοντας την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Xίλαρι Kλίντον, επιχείρησε να αποκρούσει ο Tζούλιαν Aσάντζ.

Με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα Wikileaks θα συνεχίσουν να λαμβάνουν και να δημοσιεύουν πραγματικές πληροφορίες, υπερασπίζοντας το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση. H ανακοίνωση του Ασάντζ σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές έγινε, το απόγευμα της Τρίτης, λίγο μετά την ομιλία του νομικού του συμβούλου, Χουάν Μάρκο, σε ένα από τα παράλληλα συνέδρια που διεξάγονται στο πλαίσιο του Web Summit, στη Λισαβόνα. Όπως αναφέρει, “τα wikileaks και εγώ προσωπικά τους τελευταίους μήνες έχουμε δεχτεί τρομερή πίεση για να σταματήσουμε να δημοσιεύουμε όσα λέει η ομάδα επικοινωνίας της Χίλαρι Κλίντον. Η πίεση προέρχεται από τους συμμάχους της προεκλογικής εκστρατείας. Ανάμεσα σε αυτούς και η διοίκηση Ομπάμα αλλά και από όλους τους Δημοκρατικούς που αγωνιούν για το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος”.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, “η πραγματική νίκη για τους πολίτες της Αμερικής δεν θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά το αν θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι. Υπερασπίζοντας το ρόλο των Wikileaks στο τοπίο της ενημέρωσης, ο Aσάντζ τόνισε ότι είναι ένα ανοιχτό μοντέλο δημοσιογραφίας, το οποίο φέρνει σε δύσκολη θέση τους “φύλακες της πληροφορίας. Δημοσιεύουμε υλικό, το οποίο δίνεται σε μας και και έχει πολιτική, διπλωματική, ιστορική ή ηθική αξία και το οποίο δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά αλλού. Όταν έχουμε το υλικό το οποίο πληροί τα σχετικά κριτήρια, το δημοσιεύουμε. Επίσης, δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε υλικό το οποίο δεν έχουμε και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει πληροφορίες σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και το οποίο να πληροί τα κριτήρια τα οποία έχουμε θέσει”.

O Τζούλιαν Ασαντζ συνεχίζει να διαμένει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, στο Λονδίνο, καθώς εκκρεμεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης της σουηδικής κυβέρνησης με την κατηγοριά του βιασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ