ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος ΗΠΑ: πρώτη συνάντηση Ομπάμα - Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο

Πρόεδρος ΗΠΑ: πρώτη συνάντηση Ομπάμα - Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο

Στις 5 και μισή ώρα Ελλάδος το ιδιωτικό αεροπλάνο -το οποίο φέρει το όνομά του στην άτρακτο- του εκλεγμένου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ronald Reagan της Ουάσινγκτον.

Λίγο πριν, κατά την απογείωση του αεροσκάφους από το αεροδρόμιο Λαγκουάρντια της Νέας Υόρκης, πυροσβεστικά οχήματα χαιρέτισαν, σχηματίζοντας αψίδα με νερό.

Η πομπή αυτοκινήτων με τον εκλεγμένο πρόεδρο χρειάστηκε πάνω από ένα τέταρτο της ώρας για να φτάσει στον Λευκό Οίκο.

Στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα -Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο βρίσκονται όλα τα καυτά θέματα της χώρας. Ζητούμενο -η ενημέρωση από τον απερχόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου προς τον νέο.

Άλλωστε, και σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, μετά από αυτή την συνάντηση αρχίζει η μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εφεξής θα λαμβάνει καθημερινά την ίδια διαβαθμισμένη ενημέρωση με τον νυν αμερικανό ηγέτη για όλα τα μείζονα ζητήματα -ενημέρωση η οποία συντάσσεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας, 17 τον αριθμό.

Ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχαν συναντηθεί ξανά στο παρελθόν.

Επιπρόσθετος λόγος που η συνάντηση αυτή συγκεντρώνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον είναι τα όσα βαριά οι δύο έχουν πει ο ένας για τον άλλον: ο μεν Τραμπ είχε αμφισβητήσει την ιθαγένεια του Μπάρακ Ομπάμα, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τον διάδοχό του ως ακατάλληλο και επικίνδυνο για το αξίωμα, λέγοντας μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση στους κωδικού των πυρηνικών.

Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι καλύπτουν το γεγονός παρομοιάζουν τη συνάντησή τους με την αλλαγή σκυτάλης από τον Τζίμι Κάρτερ στον Ρόναλντ Ρήγκαν -δύο πολιτικοί οι οποίοι δεν είχαν καμία πολιτική ταύτιση.

Στο μίτινγκ των δύο Πρώτων Κυριών -παράλληλα με εκείνο των ανδρών- προτεραιότητα έχουν θέματα καθημερινότητας στο Λευκό Οίκο, το πρωτόκολλο που πρέπει να τηρείται καθώς και ζητήματα ανατροφής και εκπαίδευσης των παιδιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ